Voeding en ziekte

Nieuws

borstkanker

Mechanisme rond obesitas en borstkanker verder opgehelderd Het is al langer bekend dat er een link is tussen overgewicht, obesitas en borstkanker. Onderzoekers van de universiteiten van München en Heidelberg hebben onlangs een mechanisme ontrafeld dat verklaart hoe obesitas negatief van invloed is op borstkanker.

Intermittent fasting

Proefdieronderzoek: metabole aandoeningen te voorkomen door intermitterend vasten? Intermitterend vasten zou niet alleen kunnen helpen bij het afvallen, het kan ook de gezondheid verbeteren en de levensstijl vergemakkelijken, dat blijkt althans uit een proefdieronderzoek. De eerste voordelen worden al na zes weken waargenomen in zowel lichaamscellen als hormonen, genen, gewicht en de gezondheid. Dat blijkt uit een recent gepubliceerde studie in het tijdschrift Cell Research.

obese-children-weight

Obesitas bij kinderen en adolescenten sinds 1975 vertienvoudigd In de afgelopen vier decennia is het aantal kinderen en adolescenten met obesitas vertienvoudigd. In 1975 hadden wereldwijd 5 miljoen meisjes en 6 miljoen jongens obesitas, in 2016 waren dit 50 miljoen meisjes en 74 miljoen jongens. Dat staat in een deze week gepubliceerde studie in The Lancet.

symposium-voedingmatrix

Symposium ‘The Dairy Matrix’: de invloed van zuivel op de gezondheid Heeft de voedingsmatrix invloed op de gezondheid? Als het aan professor Frans Kok, Wageningen Universiteit, ligt wel. ‘Voedingsmiddelen zijn meer dan een optelsom van voedingsstoffen’, zo opende emeritus-hoogleraar Frans Kok van Wageningen Universiteit het symposium The Dairy Matrix dat afgelopen week werd gehouden in Den Haag.

Ontbijt

Heeft het ontbijt invloed op de ontwikkeling van atherosclerose? Overslaan van het ontbijt is mogelijk geassocieerd met een verhoogd risico op atherosclerose, de verharding en verkleining van de slagaders door een opbouw van plaque. Dit suggereren onderzoekers op basis van hun studie die recent werd gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology.

Meer nieuws

23-10 2017

Conferentie Food for Healthy Ageing

Eerste Ringdijkstraat 4, Amsterdam

08-11 2017

24-11 2017

Houten