Kabinet wil met vijf miljoen zeewierconsumptie aanjagen

Scheveningen, 20 april 2017 16:00 | Anne Groen

‘Zeewier is de groente van de toekomst, lekker en gezond’, aldus demissionair staatssecretaris Martijn van Dam. Het kabinet trekt de komende jaren 5 miljoen euro uit om de zeewierteelt van de grond te tillen. Demissionair staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) maakte dat afgelopen week bekend bij het binnenhalen van de eerste Scheveningse oogst van de zilte groente.

Van Dam bracht de eerste opbrengst van een proefboerderij voor de kust van Scheveningen aan land. Samen met in zeewier gespecialiseerde kok Mark Kulsdom maakte hij de vleesvervanger ‘seawharma’ tijdens het speciale oogstfeest ‘Buitengewoon Zeewier’.

 

Gangbaar ingrediënt

De miljoenen die de komende vier jaar op tafel komen vanuit de Voedselagenda van het kabinet, moeten helpen van het relatief onbekende zeewier een vertrouwd ingrediënt in het dieet van mens en dier te maken.

 

Het zeewierprogramma sluit aan bij de inzet van het kabinet om de beschikbaarheid en aantrekkelijkheid van plantaardige producten te verhogen, meldt de website van de Rijksoverheid.

 

500 zeewiersoorten

Er zijn ongeveer 500 eetbare soorten zeewier, de belangrijkste groepen hiervan zijn:

- bruinwieren (zoals kombu, kelp, arame, hiziki en zeespaghetti);

- roodwieren (zoals dulse);

- blauwgroenwieren (zoals zeesla en wakame).

 

Voedingscentrum over zeewier

Corné van Dooren, kennisspecialist duurzaamheid van het Voedingscentrum: ‘Op dit moment staan nieuwe soorten vleesvervangers nog in de kinderschoenen.’ Van Dooren vindt het logisch dat mensen tijd nodig hebben om aan het idee van bijvoorbeeld zeewier eten te wennen. ‘En ook als je dat niet ziet zitten, zijn er genoeg andere vleesvervangers, zoals peulvruchten en noten.’

 

Onderzoek naar voedingswaarde

In de factsheet 'Nieuwe eiwitbronnen als vleesvervangers' beschrijft Van Dooren de geschiktheid van een nieuwe vleesvervanger, waaronder de zilte groente. ‘Zeewier zou vlees kunnen vervangen, omdat het een goede eiwitbron is.’

 

‘Maar voordat ze geschikt zijn voor de grote massa, zijn er nog wel wat aandachtspunten en is er meer onderzoek nodig’, aldus de duurzaamheidsspecialist. ‘Zo zijn niet alle soorten wieren even geschikt, bijvoorbeeld vanwege de voedingswaarde of eventueel aanwezige schadelijke stoffen.’