Ochtendprogramma
09:00 - 12:00
|
|
09:00 |
Ontvangst |
09:20 - 09:30
|
Welkom door Dagvoorzitter
Sarah Arayess, advocaat bij Hoogenraad & Haak
|
09:30 - 10:00
|
Key note lecture:
Zintuigen, brein en gedrag, de poort naar de buitenwereld
Gedrag is complex, hangt af van prikkels uit de omgeving, waarneming en
reflectie. Maar welke rol spelen onze zintuigen daarbij? Wat gebeurt er
met informatie over de buitenwereld in onze hersenen? Hoe werken de
zintuigen samen? In deze inleidende lezing kom je veel te weten over de
kennis rond onze zintuigen.
Prof. Richard van Wezel, hoogleraar Visuele Neurowetenschappen aan de Radboud Universiteit en tevens directeur van het Donders Instituut voor Hersenen, Cognitie en Gedrag zal ingaan op de basale kennis rond de werking van onze zintuigen in relatie tot het brein en ons gedrag, en vertelt over de nieuwste inzichten. Ook gaat hij in op de vraag hoe de werking van de zintuigen te beïnvloeden is.
|
10:00 - 10:30
|
Mood and food
Wat zijn de verbindingen tussen ons dieet, voedingsgedrag obesitas en depressie? Hoe werkt gedrag bij de keuze voor een bepaald voedingspatroon, bij kinderen en volwassenen? Welke rol spelen emoties?
Dr. Esther Vermeulen, onderzoeker van de Vrije Universiteit, Amsterdam is betrokken bij verschillende projecten waarin voeding, voedselkeuze en gedrag centraal staan. Een van de deze projecten is MoodFood, waarin expertise over voeding, preventieve psychologie, consumentengedrag en psychiatrie zijn geïntegreerd. Ze zal de laatste inzichten uit dit project delen, waaronder onderzoek naar voedingspatronen en de relaties met depressie. Helpt Mindfulness bijvoorbeeld? Wat kan de cliënt in de praktijk worden aangeraden?
|
10:30 - 11:00 |
Pauze |
11:00 - 11:30
|
Omgaan met verleiding
Verleiding, waar ligt het niet op de loer? Zeker op het gebied van de voeding. Hoe kun je ermee omgaan? Hoe kun je obstakels tegen een gezond gedrag uit de weg ruimen? Welke kennis vanuit de wetenschap is er bekend over verleiding die praktisch toepasbaar is?
Dr. Floor Kroese onderzoeksdocent aan de Universiteit Utrecht promoveerde op voedselverleidingen. Ze gaat in op de wetenschappelijke inzichten rond verleidingen, doelen stellen, zelfregulatie, zelfcontrole, uitstelgedrag, gezondheidsgedrag en nudging.
|
11:30 - 12:00
|
Spreekuur/Paneldiscussie, 30 min.
Tijdens deze panelsessie zullen de sprekers van de ochtend vragen van het publiek beantwoorden.Coca-Cola, McDonald's en Schuttelaar en Partners sluiten ook aan bij deze panelsessie. Kirsten van Zandwijk (Coca-Cola), Eunice Koekkoek (McDonald's) en Ad Nagelkerke (partner Schuttelaar en Partners) zullen antwoord geven op vragen zoals: Hoe pakt een merk negatieve reacties op over gezonde voeding en gedragsbeïnvloeding? En hoe kun je als merk bijdragen aan gezonde voeding?
|
12:00 - 13:00
|
Lunch |
Middagprogramma
13:00 - 16:00
|
|
13:00 - 16:00
(Tussen 14:30 - 15:00 pauze)
|
Workshop Mindfulness
Mindfulness is een van de methoden waarmee gedrag in een positieve richting gestuurd kan worden. In wetenschappelijk onderzoek wordt gezocht naar een verdere onderbouwing hiervan, zoals te horen was in het ochtendprogramma. In deze drie uur durende workshop leer je wat mindfulness is, hoe je het kunt gebruiken in je praktijk en ga je er zelf mee aan de slag. Het draait om bewustzijn. Hoe kun je cliënten bewust laten worden van externe prikkels? Wat doet dit met een cliënt? Waar heeft een lichaam daadwerkelijk behoefte aan? Er wordt ingegaan op soorten honger en hoe hier mee om te gaan.
De workshop staat onder leiding van Berdien van Wezel en Elenna de Roode (geregistreerd diëtiste en mindfulnesstrainer van Berdien van Wezel Dietisten).
|