Programma

20180912_VMT_header_Food for thought_696x165px_DEF_HR

 

We weten allemaal dat gezond eten belangrijk is, maar waarom maken je hersenen dan toch minder gezonde beslissingen? Hoe vaak eet jij gedachteloos een tussendoortje? Niet iedereen staat hier altijd bij stil en vaak leggen we niet direct de connectie met je hersenen.

Maar hoe maak jij cliënten in de praktijk daarvan bewust? Vraag jij je ook af welke factoren beïnvloedbaar zijn en op welke manier je dit kan doen? Sommige professionals hebben al ervaring met gedragsbeïnvloeding en gezonde voeding. Pas jij dit al toe in de praktijk?

Tijdens de Voeding Nu bijeenkomst ‘Food for thought: waarom eetgedrag een hersenkwestie is’ krijg je handvatten aangereikt om je cliënten hiervan bewust te maken. Ook krijg je deze dag inzicht in welke factoren allemaal van invloed zijn op het eetgedrag van mensen. Tenslotte breng je de opgedane inzichten in de praktijk tijdens een workshop en is er gedurende de dag veel ruimte voor discussie.

Ochtendprogramma
09:00 - 12:00

 
09:00 Ontvangst
09:20 - 09:30

Welkom door Dagvoorzitter
Sarah Arayess, advocaat bij Hoogenraad & Haak

09:30 - 10:00

 

 

 

Key note lecture:
Zintuigen, brein en gedrag, de poort naar de buitenwereld

Gedrag is complex, hangt af van prikkels uit de omgeving, waarneming en reflectie. Maar welke rol spelen onze zintuigen daarbij? Wat gebeurt er met informatie over de buitenwereld in onze hersenen? Hoe werken de zintuigen samen? In deze inleidende lezing kom je veel te weten over de kennis rond onze zintuigen.

Prof. Richard van Wezel, hoogleraar Visuele Neurowetenschappen aan de Radboud Universiteit en tevens directeur van het Donders Instituut voor Hersenen, Cognitie en Gedrag zal ingaan op de basale kennis rond de werking van onze zintuigen in relatie tot het brein en ons gedrag, en vertelt over de nieuwste inzichten. Ook gaat hij in op de vraag hoe de werking van de zintuigen te beïnvloeden is.

10:00 - 10:30

Mood and food
Wat zijn de verbindingen tussen ons dieet, voedingsgedrag obesitas en depressie? Hoe werkt  gedrag bij de keuze voor een bepaald voedingspatroon, bij kinderen en volwassenen? Welke rol spelen emoties?

Dr. Esther Vermeulen, onderzoeker van de Vrije Universiteit, Amsterdam is betrokken bij verschillende projecten waarin voeding, voedselkeuze en gedrag centraal staan. Een van de deze projecten is MoodFood, waarin expertise over voeding, preventieve psychologie, consumentengedrag en psychiatrie zijn geïntegreerd. Ze zal de laatste inzichten uit dit project delen, waaronder onderzoek naar voedingspatronen en de relaties met depressie. Helpt Mindfulness bijvoorbeeld?  Wat kan de cliënt in de praktijk worden aangeraden?

10:30 - 11:00  Pauze
11:00 - 11:30

Omgaan met verleiding
Verleiding, waar ligt het niet op de loer? Zeker op het gebied van de voeding. Hoe kun je ermee omgaan? Hoe kun je obstakels tegen een gezond gedrag uit de weg ruimen? Welke kennis vanuit de wetenschap is er bekend over verleiding die praktisch toepasbaar is?

Dr. Floor Kroese onderzoeksdocent aan de Universiteit Utrecht promoveerde op voedselverleidingen. Ze gaat in op de wetenschappelijke inzichten rond verleidingen, doelen stellen, zelfregulatie, zelfcontrole, uitstelgedrag, gezondheidsgedrag en nudging.

11:30 - 12:00
 

Spreekuur/Paneldiscussie, 30 min.
Tijdens deze panelsessie zullen de sprekers van de ochtend vragen van het publiek beantwoorden.Coca-Cola, McDonald's en Schuttelaar en Partners sluiten ook aan bij deze panelsessie. Kirsten van Zandwijk (Coca-Cola), Eunice Koekkoek (McDonald's) en Ad Nagelkerke (partner Schuttelaar en Partners) zullen antwoord geven op vragen zoals: Hoe pakt een merk negatieve reacties op over gezonde voeding en gedragsbeïnvloeding? En hoe kun je als merk bijdragen aan gezonde voeding?

 12:00 - 13:00
Lunch
Middagprogramma
13:00 - 16:00

13:00 - 16:00

(Tussen 14:30 - 15:00 pauze)

Workshop Mindfulness
Mindfulness is een van de methoden waarmee gedrag in een positieve richting gestuurd kan worden. In wetenschappelijk onderzoek wordt gezocht naar een verdere onderbouwing hiervan, zoals te horen was in het ochtendprogramma.  In deze drie uur durende workshop leer je wat mindfulness is, hoe je het kunt gebruiken in je praktijk en ga je er zelf mee aan de slag. Het draait om bewustzijn. Hoe kun je cliënten bewust laten worden van externe prikkels? Wat doet dit met een cliënt? Waar heeft een lichaam daadwerkelijk behoefte aan? Er wordt ingegaan op soorten honger en hoe hier mee om te gaan.

De workshop staat onder leiding van Berdien van Wezel en Elenna de Roode (geregistreerd diëtiste en mindfulnesstrainer van Berdien van Wezel Dietisten).