Jaarprijs Goede Voeding 2019

Header_JPGV_2019

 

De Jaarprijs Goede Voeding 2019 wordt uitgereikt om initiatieven te stimuleren die zijn gericht op het verbeteren van het voedingspatroon van de Nederlandse bevolking. De prijs is bedoeld voor voedingsbedrijven die hun producten vanuit een gezondheidsperspectief hebben verbeterd, bijvoorbeeld door minder zout, verzadigd vet, suiker of meer vezels te gebruiken. De communicatie rond een product en de aanzet tot gezonder gedrag tellen mee bij de beoordeling. Ook basisvoedingsmiddelen komen in aanmerking voor deelname.

Tot 2011 gaf het Voedingscentrum de prijs uit, onder de naam Jaarprijs Voedingscentrum. MYbusinessmedia zette de prijs na overdracht door het Voedingscentrum voort onder de naam Jaarprijs Goede Voeding. Dat gebeurt onder de vlag van de voedingsuitgaven voor professionals: Voeding Nu en VMT. Producten die in aanmerking komen voor de Jaarprijs Goede Voeding 2019 voldoen bij voorkeur aan de Richtlijnen Schijf van Vijf van het Voedingscentrum of aan de criteria 'Dagkeuze' buiten de Schijf van Vijf. Producten die niet binnen beide categorieën vallen, maar binnen hun productcategorie een aanzienlijke verbetering laten zien, kunnen in aanmerking komen voor een bijzondere vermelding. 

De jury let als het gaat om de voedingsdeskundige verbeterpunten onder meer op:

  • De vervanging van verzadigd vet door onverzadigd vet 
  • Bijdrage aan het minderen van de inname van transvet 
  • Bijdrage aan het verminderen van de inname van zout 
  • Bijdrage aan het verminderen van suiker (energie)
  • Bijdrage aan het verhogen van de inname van onder andere: voedingsvezels, groente en fruit, vis, peulvruchten en/of ongezouten noten

Het uitgebreide reglement, waarin de voedingsdeskundige criteria zijn benoemd, is hier te vinden: Reglement Jaarprijs Goede Voeding 2019

Doelstelling van de Jaarprijs Goede Voeding
De doelstelling van de Jaarprijs Goede Voeding luidt: 'Maak het de consument gemakkelijker om een gezonde keuze te maken'.

Food Future Event  
De winnaar Jaarprijs Goede Voeding zal op het Food Future Event op 9 april 2019 in het NBC in Nieuwegein worden uitgeroepen. De prijs die de winnaar in ontvangst mag nemen is om exclusieve één jaar de titel winnaar van de Jaarprijs Goede Voeding 2019 te mogen dragen en gebruik maken van het bijbehorende beeldmerk. Tevens mogen de winnaars van de aanmoediging en bijzondere vermelding Jaarprijs Goede Voeding 2019 ook hun 'titels' uitdragen.

Naast de plenaire hoofdsessie worden er parallel sessies gehouden op het Food Future Event , met speciaal voor de bezoekers van de Jaarprijs Goede Voeding de parallel sessie productverbetering.  

Het Food Future Event wordt bezocht door professionals in de voedingsmiddelenindustrie zoals directie van voedingsmiddelenbedrijven, kwaliteitsmanagement, productontwikkelaars en andere medewerkers van voedingsmiddelenbedrijven.