Voeding en gedrag

Nieuws

gebakjes

Wat is belangrijker het klimaat of gezonde voeding? ‘We weten het niet; ik heb het antwoord niet; we kunnen niet alles weten.’ Het was een aantal keren te horen uit de mond van verschillende sprekers tijdens de presentatie van het boek ‘E-nummers en berengeluiden’ van lector Voeding en Gezondheid Annet Roodenburg van HAS Hogeschool Den Bosch, op vrijdagmiddag 10 mei op de HAS in Den Bosch. Het gespreksthema ging over de balans tussen gezondheid (op voedingsgebied) en duurzaamheid, een niet zo’n eenvoudig uitgemaakte zaak, zo viel te beluisteren in de presentaties van Questionmark, Milieudefensie en de discussie met genodigden.

kwetsbaarzwanger2

Deel 2: Kwetsbare, zwangere vrouwen slaan aangeboden hulp af In deel één van dit tweeluik ging het over adaptieve preferenties bij kwetsbare, zwangere vrouwen. Dat zijn vrouwen met een lage sociaal economische status met een wens om zwanger te worden. Daarin komt naar voren hoe de groep de intentie heeft om preconceptie-adviezen te volgen, zoals die rond gezonde voeding. Tegelijkertijd blijkt dat zwangere vrouwen toch vaak het idee hebben dat ze hier geen volledige invloed op kunnen uitoefenen. In dit laatste deel worden de barrières die in de studie van onderzoeker Hafez Ismaili M’hamdi naar voren kwamen besproken.

kwetsbaarzwanger

Deel 1: Kwetsbare zwangere vrouwen slaan aangeboden hulp af Kwetsbare zwangere vrouwen passen gezondheidsambities naar beneden aan om hun achterstandspositie dragelijker te maken. Achterhalen hoe de gezondheidszorg kwetsbare vrouwen kan ‘empoweren’ is volgens Biomedisch-ethisch onderzoeker Hafez Ismaili M’hamdi essentieel.

koffie

De effecten van een drank bepalen de mate van smakelijkheid Kies je dat extra kopje koffie vanwege de overheerlijke smaak of om andere effecten die het jou geeft? Volgens een onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Human Molecular Genetics heeft onze voorkeur voor bepaalde bittere en zoete dranken ook te maken met de psychoactieve eigenschappen van de drank.

Meer nieuws

26-09 2019

27-09 2019

Congres: Granen en chronische aandoeningen Nederlands Bakkerij Centrum Wageningen