Voeding en gedrag

Nieuws

overgewicht-en-obesitas

Ruim de helft volwassenen heeft overgewicht Meer dan de helft van de volwassen Nederlanders had in 2018 overgewicht, 15 had obesitas. Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2018 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Trimbos-instituut. Het aandeel mensen met overgewicht en obesitas ligt nog ver boven de doelen die gesteld zijn in het Nationaal Preventieakkoord voor 2040.

Instrgram met taartje

‘Verbied vloggers ongezonde snacks aan kinderen aan te prijzen’ De marketing rond ongezonde voeding via sociale media zoals Instagram beïnvloedt de voedselinname van kinderen negatief. Dat blijkt uit een studie die gedaan is vanuit de Universiteit van Liverpool en gepubliceerd is in Pediatrics. Invloedrijke vloggers hebben direct invloed op een hogere calorie-inname.

afvallen via telefoon

Succesvol gewichtsverlies door zelfmonitoring: ‘Write it, when you bite it’ Het bijhouden van wat je eet en je gewicht, bijvoorbeeld om af te vallen, wordt door velen als tijdrovend en een vervelende bezigheid gezien. Toch blijkt zelfmonitoring via een (computer)app niet zo tijdrovend als gedacht. Het is vooral de frequentie waarmee de applicatie wordt geraadpleegd die bijdraagt aan een succesvolle verandering. Goed nieuws voor de mensen die via een online-programma willen afvallen: het hoeft niet veel tijd te kosten.

Meer nieuws

26-09 2019