Deel 4: Haagse young professionals onderzoeken hun voedselomgeving

Den Haag, 1 februari 2017 12:29 | Maud Theelen

Wat voor keuzes maak jij in je eigen woonplaats, je eigen keuken? En waarom? Voor sommigen is voeding een heus ‘mission statement’ waar ze hun identiteit aan ontlenen, een ander koopt gewoon wat in de aanbieding is in de supermarkt.

Via voedselzekerheid, voedselveiligheid en -kwaliteit en de voedselomgeving, kwamen we tijdens de vierde en laatste avond van de collegereeks aan bij het topje van de voedselpiramide: lokaal voedsel.

 

College 4: Local food voor local thought

Een passendere plek in Den Haag om de Food Academy af te sluiten is er haast niet. Op deze avond waren we te gast op bij UrbanFarmers op het dak van De Schilde. UrbanFarmers Den Haag is een stadsboerderij waar jaarlijks 45 ton groenten en 19 ton vis wordt gekweekt. De Zwitserse ondernemer Roman Gaus en onderzoeker Andreas Graber richtten UrbanFarmers op om uitwassen van voedselproductie, zoals bodemuitputting en overbodige transportkilometers, te bestrijden. Zo wordt in Den Haag de ontlasting van de duizenden tilapia’s in de aquaria gebruikt om de aarde te voeden zodat tomaten erin kunnen groeien. Deze combinatie van aqua- en hydrocultuur (‘aquaponics’) voorkomt bodemuitputting: 70% van het vervuilde water is herbruikbaar. De sprekers van deze avond vertelden al staande voor de kassen hun verhalen over lokaal voedsel.

Haagse wijn

Stadswijngaardenier en tuinbouwonderzoeker Tycho Vermeulen, werkzaam bij Wageningen Universiteit, schetste de impact van stadslandbouw. Stadslandbouw produceert zowel voedsel als sociale cohesie. Vermeulen stichtte de gecrowdfunde ‘Haagse Stadswijngaard’ daarom expres in het volkse stadsdeel Laak. Daar wachtte hem een onverwachte uitdaging, want wat bleek? De buurtbewoners gebruiken de wijnbladeren graag voor gerechten. En die bladeren werden dus stiekem van de planten afgetrokken”, aldus Tygo Vermeulen. In 2017 organiseert hij daarom een speciaal evenement om dat begeleid te doen. De flessen wijn uit 2015 waren overigens zo uitverkocht en die van 2016 nog niet gereed. Het was dus helaas dus niet mogelijk echte Haagse wijn te proeven.

Rechtstreex: persoonlijke voedselketens

Via Rechtstreex kopen consumenten samen lokale producten bij de boer in de buurt, op te halen bij 20 wijkafhaalpunten in Rotterdam. Hierdoor ontstaat een korte, persoonlijke distributieketen waarin de boer een mooie prijs krijgt voor zijn producten. Medeoprichter Maarten Bouten bouwde dit bureninitiatief uit met hulp van investeerders en subsidiënten zoals Stichting DOEN. In de prijzen zie je de aanpak van Rechtstreex terug: verse groenten en fruit zijn goedkoper dan in de supermarkt, en brood en vlees juist duurder. Volgens Bouten wordt er in de korte keten minder voedsel verspild. Zo accepteren consumenten eerder spinazie met gaatjes als ‘hun’ boer uitlegt dat die ontstonden door hagel. Op de vraag wanneer Rechtstreex een Haagse vestiging opent, antwoordde Maarten Bouten terughoudend dat dit door eerder mislukte uitbreidingen naar Utrecht en Eindhoven waarschijnlijk nog wel even zal duren. Bouten: “Zo sta je regelmatig voor een zaal met duizenden mensen om nieuwe voedselketens te promoten, toch blijft het elke dag ploeteren."

Dit was het laatste blog van de collegereeks. In 2017 zal er een nieuwe editie volgen. Kom je uit (omgeving) Den Haag en ben je geïnteresseerd in de Food Academy, neem dan contact op via: ythsustainability@youngthehague.nl