Dutch design: wat is de waarde van een dierenleven? (video)

Eindhoven, 29 oktober 2018 11:15 | Hans Kraak

0,9 gram weegt het enige overgebleven object na slachting van een koe, iets ter grootte van een paperclip. Hoe dat zo? Fooddesigner Adelaide Tam deed onderzoek naar de waarde van een dierenleven en maakte er het project 0.9 Grams of Brass van. Ze won er de Future Food Design Award 2018 mee tijdens de afgelopen Dutch Design Week. Ze kreeg zowel de jury- als de publieksprijs.

Tam wil met haar project de kijker aan het denken zetten over de waarde van een dierenleven. De paperclip, een alledaags designobject, heeft dezelfde kostprijs als het patroon (een kogelhuls) dat overblijft als een koe is geslacht. ‘Van het ene op het andere moment belandt een knuffelbaar dier op het bord als vleesproduct, maar wat gebeurt er in de tussentijd’,  is wat Tam fascineert.

Vleesindustrie aan de kaak
De vakjury oordeelt dat het ontwerp van Tam succesvol de waarde van een dierenleven en de transparantie van de vleesindustrie maatschappelijk aan de kaak stelt. ‘0.9 Grams of Brass vertelt het gecompliceerde verhaal door een op het eerste zicht banaal, alledaags object’, zegt Jurylid Clemens Driesen over het design. ‘Deze bronzen paperclip verschilt subtiel van de doorsnee metalen paperclip. Na de aankoop voor 5 cent, blijf je achter met de vraag wat je met de paperclip gaat doen: geef je het een speciale plek, gebruik je het als elke andere paperclip, stop je het ergens in een schuif/lade uit het zicht om te vergeten, gooi je het weg, laat je het rijpen in je onderbewustzijn? De paperclip lijkt twee doelen waar te maken; hetzij om kritiek te geven en/of om het leven van een koe te herinneren.’

Over Adelaide Lala Tam
Food designer Adelaide Lala Tam is afkomstig uit Hong Kong en studeerde cum laude af aan de Design Academy Eindhoven in 2018. Ze liep stage in Indonesië en Japan en volgde de International Summer School of Design. Adelaide heeft interesse in de rol van de ontwerper als bemiddelaar tussen voeding en design. Ze is gefascineerd door de hedendaagse veehouderij en zijn relatie tot de consument.

Over de Future Food Design Awards
In de Future Food Design Awards competitie werd gezocht naar ontwerpen die onderwerpen van eetcultuur tot de voedselketen uitdagen. Vraagstukken zoals de omgang met landgebruik, zoetwaterreserves, de invloed van landbouw op het klimaat en het gebruik van schaarse grondstoffen zijn wereldwijd gedeelde zorgen voor de voedselzekerheid. Ook hedendaagse tafeltaferelen, migratie, technologie en eetgewoonten waren thema’s. De award is de internationale stimuleringsprijs om vernieuwende en disruptieve ontwerpen voor een duurzame voedseltoekomst in de schijnwerpers te zetten.

De Future Food Design Awards 2018 is onderdeel van de Dutch Design Week. De award is een initiatief van Agri meets Design en de Dutch Instistute of Food & Design. Voor deze tweede editie werden een 50 tal projectinzendingen uit 30 verschillende landen ontvangen.