Een cadeau aanbieden helpt bij het stoppen met roken

Nederland, 18 oktober 2018 15:59 | Mai-Di Postma

Wanneer bedrijven geldbeloningen aanbieden in combinatie met een stoppen-met-rokentraining, stimuleert dit rokers om te stoppen met roken. Dit blijkt uit een studie van de Universiteit Maastricht waarvan de resultaten staan in The Lancet Public Health.

Uit het onderzoek blijkt dat de deelnemers aan de studie, die werden beloond als ze zouden stoppen met roken, significant vaker blijken te stoppen dan de leden van de controlegroep die niet werden beloond. Bijna de helft van de onderzoeksgroep die werd beloond, was na een jaar nog steeds niet begonnen met roken (41 procent). Dit aantal was lager bij de controlegroep, 26 procent. Alle deelnemers aan het onderzoek (met of zonder beloning) kregen in de studie een programma om te stoppen met roken aangeboden. Dit programma bestond uit zeven sessies van 1,5 uur.

Cadeaubonnen in een vorm van geld

De leider van het onderzoek Floor van den Brand verdeelde in haar studie 604 rokers in twee groepen die afkomstig waren uit 61 bedrijven in Nederland. De onderzoeksgroep bestaande uit 319 rokers was over 31 bedrijven verdeeld, de controle groep(285 rokers) over de overige 30 bedrijven. De deelnemers van de onderzoeksgroep konden tijdens de studie 350 euro aan cadeaubonnen verdienen. De eerste 50 euro konden ze verdienen na het afronden van het stoppen-met-roken- programma. Vervolgens konden ze opnieuw 50 euro verdienen, als ze 3 maanden achter elkaar waren gestopt met roken. Wanneer de deelnemers 6 maanden gestopt waren met roken kregen ze opnieuw 50 euro. Na 12 maanden konden de werknemers van de onderzoeksgroep 200 euro erbij verdienen.

Lagere sociale economische status (SES)

Professor Onno van Schayck, hoogleraar Preventieve Geneeskunde aan de UM en projectleider van de studie, vertelt dat deze aanpak goed werkt bij rokers uit alle lagen van de bevolking. ‘Helemaal bijzonder is dat deze aanpak ook zeer effectief blijkt te zijn bij rokers met een lagere sociaaleconomische status. Het Nationaal Preventieakkoord, dat binnenkort getekend wordt door de overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties, is er vooral op gericht dat mensen met een lagere sociaaleconomische status bereikt worden. En juist dat aspect lijkt met deze aanpak in een bedrijfssetting heel succesvol uitgevoerd te kunnen worden.’