Gewicht kinderen tijdens eerste levensjaren heeft effect op cognitieve vaardigheden

Amerika, California, 28 mei 2018 12:42 | Coen Dros

Het gewicht van kinderen tijdens de eerste twee levensjaren heeft effect op enkele cognitieve vaardigheden later in het leven. Dit blijkt uit onderzoek van een groep epidemiologen aan de Amerikaanse Brown University in California gepubliceerd in Obesity.

Uit de studie blijkt dat kinderen met gezond gewicht beter scoren op cognitieve vaardigheden zoals probleemoplossend denken en het werkgeheugen dan kinderen met overgewicht

Gegevens HOME studie

Voor het onderzoek gebruikten de onderzoekers gegevens uit de the Health Outcomes and Measures of the Environment (HOME) studie. Een langlopend onderzoek waarvoor zwangere vrouwen zich tussen 2003 en 2006 aanmeldden waarna hun kinderen structureel gevolgd werden.

De kinderen werden bezocht door getrainde professionals waardoor zij in ieder geval tot hun achtste levensjaar werden gewogen, gemeten en ook cognitieve testen uitvoerden.

Groeicurve WHO

De gewichtsstatus van de kinderen werd gemeten aan de hand van de gewicht-tot-lengte-groeicurve van de World Health Organization (WHO). Volgens Nan Li, hoofdauteur van het onderzoek, is dit een betrouwbare manier om kinderen met overgewicht te onderscheiden van kinderen zonder overgewicht.

De kinderen werden op hun vijfde of achtste jaar getest op verschillende cognitieve vaardigheden waaronder algemeen IQ, geheugen, aandacht en impulsiviteit.

Aan de hand van de groeicurve verdeelden zij 233 kinderen in twee groepen: kinderen met overgewicht/obesitas en kinderen zonder overgewicht/obesitas.

Kinderen met overgewicht

Kinderen met overgewicht bleken significant slechter te scoren op perceptueel redeneren, ook wel probleemoplossend vermogen genoemd, en werkgeheugen. Werkgeheugen valt volgens de onderzoekers onder een groep executieve functies van het brein, een groep zelf regulerende processen die zorgen voor het managen van gedachten, emoties en doel gerichte gedragingen.

Verschillende mogelijke oorzaken

De onderzoekers schrijven dat er verschillende biologische processen oorzaak kunnen zijn van de verslechterde cognitieve vaardigheden.

Zo zou overtollig vetweefsel zorgen voor systematische ontstekingsreacties in het lichaam, die vervolgens invloed zouden uitoefenen op gebieden in de hersenen die gerelateerd zijn aan cognitieve vaardigheden. Maar ook een zou overtollig vetweefsel zorgen voor een hormoondisbalans in het lichaam, wat ook invloed uitoefent op de hersenen.

Verder schrijven de onderzoekers dat meer onderzoek nodig is om hun bevindingen te bevestigen.