Marqt berekent verhoging BTW op onbewerkte groente en fruit niet door

, 2 januari 2019 12:08 | Hans Kraak

Eetwinkel Marqt berekent de btw-verhoging op onbewerkte groenten en fruit, die per 1 januari van 6% naar 9% is gegaan, niet door aan de consument. De retailer is het niet eens met de keuze van de overheid om de prijzen van deze gezonde categorie te verhogen. ‘Duurder maken van gezonde categorie geeft verkeerd signaal’, aldus de retailer.

Het gros van alle levensmiddelen wordt door de verhoging van het lage btw-tarief van 6% naar 9% duurder. Dat terwijl veel Nederlanders het lastig vinden om een gezond voedingspatroon aan te nemen. Bijna de helft van de Nederlanders is te zwaar en eet bijna 120 gram groente en 70 gram fruit per dag minder dan het Voedingscentrum aanbeveelt.


Gezonde keuze stimuleren

‘Door deze maatregel worden ongezonde, goedkope producten, die vaak sterk bewerkt zijn, nog aantrekkelijker ten opzichte van gezonde producten. Daar zijn we het niet mee eens, dus stimuleren we de gezonde keuze. We vinden het belangrijk om daarin te investeren,’ zegt Joost Leeflang, directievoorzitter bij Marqt.

 

Over Marqt

Marqt is opgericht in 2008. De eerste winkel werd geopend aan de Overtoom in Amsterdam-West. Inmiddels telt Marqt 16 winkels, in Amsterdam, Rotterdam, Haarlem en Den Haag.
  • Liesbeth Oerlemans

    8 jan 2019 09:48:33

    Wat apart dat Voeding Nu deze nare vorm van PR deelt! Sowieso denk ik niet dat een stijging van 2,8% het koopgedrag van mensen beïnvloedt, maar zal zeker niet gelden voor de 'rijke' klanten van Marqt. Dat weten ze natuurlijk zelf ook wel. Een vorm van PR zoals het niet moet!