Nederlanders willen gezonder eten in 2017

Amsterdam, 20 december 2016 11:45 | Hans Kraak

Gezonder eten staat op de eerste plek van goede voornemens voor het komende, nieuwe jaar. Nederlanders geven aan meer groente, minder koolhydraten en minder zout te willen eten. Dit blijkt uit een onderzoek van levensmiddelenproducent Nestlé in samenwerking met onderzoeksbureau MWM2 onder 800 respondenten.

Andere belangrijke voornemens zijn sporten of bewegen, zorgen voor minder stress en meer tijd doorbrengen met familie en vrienden.

Eten met Kerstmis
Het onderzoek gaat ook in op wat Nederlanders rond de kerstdagen met het eten doen. Het zelfbereide kerstdiner met drie gangen is met 35% nog altijd favoriet. De rollade heeft dit jaar met 21% de voorkeur op het Nederlandse kerstmenu. Vorig jaar stond wild nog op de eerste plaats. Kip staat op de tweede plaats dit jaar, op drie zalm.  Als er niet zelf gekookt wordt, zijn gourmet en fondue het meest populair.

Samen eten
Net als vorig jaar viert Nederland het liefst kerst met de partner, het gezin of naaste familie. Traditionele gerechten worden daarbij graag in ere gehouden, zo komt naar voren in het onderzoek. Van de respondenten eet 21% gerechten die binnen de familie traditie zijn, zoals stoofpeertjes, konijn en ragout. Indien men nog niet weet wat men gaat eten met de kerst dan wordt inspiratie gehaald uit supermarktbladen en wordt er online gezocht.

Minder zout
‘Minder zout eten is een ontwikkeling die ook Nestlé heel belangrijk vindt en waar we hard aan werken’, reageert Justijn Gombert, Business Executive Officer Culinary bij Nestlé Nederland, op een uitkomst van het onderzoek. ‘We hebben sinds 2005 wereldwijd meer dan 12.000 ton zout uit onze MAGGI-producten gehaald, dat is een Eiffeltoren aan zout.’