Nierstichting wil de Nederlander zoutbewuster maken

Den Haag, 28 februari 2019 16:00 | Laura Habers

Met de Restaurant Driedaagse willen de Nierstichting, Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en restaurateurs het publiek laten proeven hoe smaakvol eten met minder zout is.

De tweede editie van dit smaakevenement vindt plaats op 12, 13 en 14 maart tijdens de World Salt Awareness week. De deelnemende restaurants zullen tijdens deze drie dagen een 3-gangen lunch of diner serveren met minder zout. Het streven is om heel Nederland zoutbewuster te maken.

Nederlanders & zout

Tom Oostrom, directeur Nierstichting: ‘85% van de Nederlanders eet te veel zout. Met de Nierstichting Restaurant Driedaagse willen wij mensen inspireren met pure smaken en laten proeven dat eten met minder zout juist bijzonder lekker is.’

Op jaarbasis eten Nederlanders een kilo teveel zout per persoon. Niet alleen krijgen ze via de gekochte voeding te veel natrium binnen maar voegen de mensen thuis ook zout toe. Zo consumeren mannen 9,7 gram zout per dag en vrouwen 7,4 gram, dat terwijl 6 gram zout per dag de bovengrens is.

Ruim 1,7 miljoen Nederlanders heeft dan ook chronische nierschade, dat is 10% van de bevolking. Minder zout eten helpt nierschade voorkomen en verkleint het risico op hart- en vaatziekten.