‘Een echte diëtist word je in de praktijk’

Deventer, 24 april 2018 12:41 | Coen Dros

In nummer 8, 2017, van het Voeding nu Magazine sprak een diëtist zich uit over zijn opleiding Voeding en Diëtetiek. Hij deed er een opleiding tot gewichtsconsulent naast, waardoor hij naar eigen zeggen meer kennis en vaardigheden kreeg rond het gedrag van mensen.

In de media circuleren veel verschillende meningen over voeding en de diëtist, iedereen kan er zijn zegje over doen. Soms zijn voedingsadviezen tegenstrijdig. Wat vindt de diëtist? In deze rubriek geven diëtisten commentaar op actuele diëtisten- of voedingskwesties.

1. Moet een diëtist een opleiding tot gewichtsconsulent doen?

De diëtisten bevestigen dat extra kennis over het gedrag en de aanpak daarvan welkom is, maar zij zien een opleiding tot gewichtsconsulent niet direct als een oplossing. Voeding Nu peilde de meningen van een aantal diëtisten in het veld. Volgens hen wordt je pas echt een diëtist in de praktijk.

Marieke de Witt, diëtist bij VoedingsAdviesGroep Utrecht, studeerde af aan de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is van mening dat een opleiding niet per definitie goede diëtisten in de markt zet. ‘Echt goed word je pas in de praktijk,’ aldus De Witt. ‘In 1997 ben ik afgestudeerd. Halverwege de 20, en zo groen als gras. De enige echte confrontatie met de praktijk was mijn vierdejaars stage in een psychiatrische instelling. Daar kon geen rollenspel of college psychologie mij op voorbereiden. Ik krijg nog net niet het schaamrood op mijn kaken als ik terugdenk aan de gesprekken die ik daar gevoerd heb met zwaar depressieve en in de war geraakte mensen.’

 

Theorie en praktijk

Volgens De Witt is het niet genoeg om een gesprek in te gaan alleen op basis van geleerde theorie.

‘Ik zie dit ook terug bij mijn stagiaires, die doodsbang zijn voor de eerste gesprekken en geen idee hebben van wat er allemaal in de wereld (en de supermarkt) te koop is.’ Volgens haar is dit niet persé het gevolg van gebrek aan opleiding van de student. ‘Iemand motiveren tot het veranderen van gedrag is lastig, zelfs na meerdere cursussen en jarenlange ervaring. In de basis gaat het om oprechte interesse, onbevooroordeeld luisteren, doorvragen en ook durven bespreken als je denkt dat je een cliënt niet kunt helpen.’

 

Sportdiëtist

Esther van Etten, sportdiëtist met een eigen praktijk en afgestudeerd aan de Amsterdamse hogeschool, geeft ook aan dat het echte leren pas begint in de praktijk. Toch zou ze, als diëtisten verdere scholing willen hebben in het gedrag van mensen, niet de opleiding tot gewichtsconsulent aanbevelen. ‘Als een diëtist zich wil scholen en denkt dat de opleiding tot gewichtsconsulente hem of haar kan helpen dan vind ik dat natuurlijk altijd prima. Maar er zijn veel meer opleidingen en cursussen om gedragsverandering technieken te leren. Ik zou zelf bijvoorbeeld gaan voor een post Hbo-cursus of masterclass rondom gedragsverandering.’

 

Passie

Volgens van Etten moet met mensen werken de passie zijn van een diëtist, interesse in voeding is niet voldoende. 'Het geleerde ook kunnen toepassen en overbrengen is een must. Dat is net zo belangrijk als de informatie zelf. Je kunt nog zoveel weten, als je de taal van de cliënt niet spreekt dan komt het niet aan. Gedragsverandering gaat over doorbreken van gewoonten, bewust en onbewust, volhouden ook. Niets is moeilijker dan dat. De rol die een diëtist kan vervullen is daarin niet beter dan een gewichtsconsulente. Maar om een diëtist te adviseren om de opleiding tot gewichtsconsulente te volgen vind ik een beetje kort door de bocht. Het echte leren begint na het behalen van het diploma. In geen enkele opleiding komt alles aan bod. Het is aan jezelf om je verder te scholen en te specialiseren.’

 

Profilering van de diëtist

Van Etten ergert zich verder aan hoe de diëtisten maatschappelijk geprofileerd worden. ‘We moeten de beroepen diëtist en gewichtsconsulent niet door elkaar halen, dit zijn twee verschillende beroepen. Helaas heeft de diëtist nog niet echt een zichtbare vertegenwoordiger, zoals gewichtsconsulenten bijvoorbeeld Sonja bakker hebben.’

 

Missen van vaardigheden

Jan-Henk Slotman, diëtist met eigen praktijk en gespecialiseerd in spijsverteringsaandoeningen, mistte na zijn opleiding wel zeker vaardigheden zoals gesprekstechnieken. ‘Wat mij betreft werd er veel aandacht besteed aan chemie, voeding en fysiologie, maar echt er te weinig aan gesprekvaardigheden zoals -technieken gedaan, zoals motivational interviewing. Ik snap dat stage herin een belangrijke rol speelt, maar er mag binnen de opleiding wat mij betreft meer aandacht aan besteed worden.’ Verder miste hij ook organisatorische vaardigheden zoals dossiervorming.

 

Rubriek

Voeding nu richt zich in een nieuwe rubriek op actuele kwesties die spelen in voedings- en diëtistenland. Veel mensen en beroepsgroepen hebben vaak hun mening al klaar, maar wat denkt de deskundige die ervoor is opgeleid.

 

De redactie van Voeding Nu wil een pool samenstellen met diëtisten die op reguliere basis hun mening willen geven over actuele voedingskwesties. Voel jij je als diëtist aangesproken, heb jij kennis van zaken en wil jij je ervaringen delen? Meld je dan aan als commentator in deze rubriek. Het levert je bekendheid op en je draagt eraan bij dat de mening van de diëtiste niet wordt ondergesneeuwd.

Stuur een email naar: c.dros@mybusinessmedia.nl