Onbewerkte voeding gunstig voor reuma en Multiple Sclerose patiënten

UTRECHT, 7 december 2017 09:27 | Amy Berentsen

Het eten van meer onbewerkte voeding, groente en fruit en het matigen van suiker en koolhydraten heeft een positief effect op de ervaren gezondheid en het welbevinden van patiënten die aan reuma of Multiple Sclerose (MS) lijden. Dit constateren onderzoekers van het Louis Bolk instituut in twee onderzoekersrapporten die het instituut deze maand uit heeft gebracht in samenwerking met stichting Voeding Leeft, stichting MS anders en het Maxima Medisch Centrum.

Met twee voedingsinterventies bij ruim 120 reuma- en 180 MS-patiënten, wilden de onderzoekers de haalbaarheid en waardering van het specifieke voedingsconcept van de stichting Voeding Leeft onderzoeken, en patiënten zelf laten ervaren wat verse en onbewerkte voeding met hen doet. 

Uitgebreide begeleiding

Door middel van bijeenkomsten, informatiefolders en toegang tot een online community werden de deelnemers in het onderzoek begeleid. Door deze groepsopzet wisten de meesten zich goed aan de richtlijnen te houden: minder koolhydraten en suiker, en in plaats daarvan meer onbewerkte groenten en fruit.

Positief ontvangen

Uit de bevindingen concluderen de onderzoekers dat veranderingen van het eetpatroon zoals beschreven door reuma- en MS-patiënten, positief worden ontvangen en implementeerbaar zijn. De interventie leidde over het algemeen tot een lagere intensiteit van ziektegerelateerde klachten en minder vermoeidheid. Daarnaast geven de deelnemers aan een betere gezondheid en welzijn te hebben ervaren, zowel tijdens als zes maanden na het voedingsonderzoek.

‘Kleine obstakels’

Het anders leren eten bleek voor sommige deelnemers ingewikkeld te zijn. De bereidingstijd van maaltijden lijkt soms langer en ook het laten staan van tussendoortjes was niet altijd gemakkelijk. ‘Gezien de grote groep deelnemers die duidelijke gezondheidswinst boekte zijn dit kleine obstakels’, vindt Peter Voshol, onderzoeker Voeding en Gezondheid bij het Louis Bolk Instituut.