Productnieuws: Coca-Cola zero sugar moet misperceptie bij consument voorkomen (met video)

Brussel, 20 oktober 2016 15:32 |

Coca-Cola nodigde deze week de pers uit in het innovatielab in Brussel. Dit lab is 1 van de 5 innovatiehubs wereldwijd. Tijdens een rondleiding werd uitgelegd hoe het bedrijf werkt aan nieuwe producten. Smaak bij de nieuwe dranken staat voorop, maar wel met een accent minder of geen kilocalorieën. Behalve over Coca-Cola zero sugar en calorie-arme dranken werd ingegaan op suikertax.

Lange termijnonderzoek vindt in het Brusselse lab niet plaats. Dat gebeurt vooral in Atlanta waar ook alle innovaties van het merk Coca-Cola vandaan komen. Zoals de recente introductie op de Nederlandse markt van Coca-Cola zero sugar die aan de journalisten gepresenteerd werd.

Originele Coke

Coca-Cola zero sugar is een doorontwikkeling van de populaire Coca-Cola zero. Door de ontwikkeling van nieuwe smaaktechnieken benadert de nieuwe Coca-Cola zero sugar nog meer de smaak van de originele ‘rode’ Coca-Cola. De smaak lijkt in tegenstelling tot de voorloper meer op de originele variant. De multinational koos voor de naam zero sugar omdat uit consumentenonderzoek bleek dat 45 procent van de sommige consumenten niet wist dat er in Coca-Cola zero geen suiker zit. En 78 procent van de Nederlanders overschat in het algemeen het aantal calorieën in light en zero frisdranken volgens een onderzoek van de branche-organisatie FWS.

De smaak is geoptimaliseerd door een andere combinatie van de gebruikte zoet- en smaakstoffen, een optimalisatie. ‘Het product ligt sinds de laatste week van september in de schappen. De eerste reacties zijn goed,’ vertelt Therese Noorlander, director public affairs en communications van Coca-Cola Nederland.

 

 

 

Minder calorieën

Coca-Cola heeft de ambitie om in 2020 over de hele linie van het productportfolio tien procent minder calorieën te verkopen. Nu is een derde van de verkopen van Coca-Cola in Nederland al calorievrij of –arm. ‘Het lijkt misschien dat we in 2020 deze tien procent makkelijk kunnen aantikken omdat we al veel innovaties gedaan hebben op calorievermindering, maar voor het hele portfolio is dit voor ons iedere dag hard werken’, licht Noorlander toe. ‘Het doel is om het aandeel calorie-arme of –loze dranken verder omhoog te krijgen door onder andere introducties als zero sugar en daarbij bijvoorbeeld ook samen te werken met retail en horeca.’

Suikertax

Tijdens de persbijeenkomst komt ook het heikele onderwerp van suikertax voorbij. ‘We zijn tegen een tax voor alleen frisdranken’, benadrukt Noorlander. Ze wijst meerdere keren op voedselconsumptieonderzoeken van het RIVM waaruit blijkt dat consumenten gemiddeld vier procent van hun calorieën uit frisdranken halen. ‘We zijn niet de aanstichter van overgewicht. Voor die vier procent nemen we onze verantwoordelijkheid. Om het probleem van overgewicht op te lossen moeten we samenwerken. We geloven daarom in het productakkoord herformulering gezonde producten.’

Voedseleducatie

Ook bevestigt Noorlander dat jongeren over het algemeen wat meer calorieën met frisdranken binnenkrijgen dan volwassenen. Ze is dan ook erg te spreken over het geld (zes miljoen euro) dat staatssecretaris Van Dam heeft uitgetrokken voor voedseleducatie op scholen.
Coca-Cola is niet verkrijgbaar op basisscholen, wel op middelbare scholen. Is het een idee om ook daar de frisdrank niet aan te bieden? ‘Wij hebben op middelbare scholen ook te maken met cateraars’, licht Noorlander toe. Zij zeggen ‘als wij het hier niet verkopen, halen de scholieren het in de pauze bij AH om de hoek.’ Hier kunnen we ze samen met de school nog voorlichting en vanuit ons assortiment ondersteuning geven. ‘Dat doen we bijvoorbeeld als ondertekenaar van het Akkoord Gezondere Voeding op Scholen waarin we de Richtlijnen Gezondere Kantines volgen. Daarbij moeten we tieners ook niet wereldvreemd maken, maar ze voorbereiden op een wereld waar deze producten wel verkrijgbaar zijn. Uiteraard zijn wij met cateraars in gesprek om het aanbod te verbeteren.”

Zelf ziet Noorlander geen directe rol voor Coca-Cola in het traject van voedseleducatie op scholen. Er valt genoeg te vertellen, maar ‘het is een lastige discussie. Ik zie de eerste journalist al aan de lijn hangen om te vragen waarom we scholen sponsoren. Laat een ander het maar doen, wij communiceren wel via onze verpakkingen.’