Schadelijke effecten van ginkgo biloba-extract onderzocht

Capelle aan Den IJssel, 10 mei 2013 09:59 | Samantha Jordaans

Gerelateerde berichten

Ginkgo biloba-extract zou mogelijk schildklierkanker en leverkanker kunnen veroorzaken. Dit blijkt uit proefdieronderzoek van het National Toxicology Program, een bureau dat onderdeel is van het ministerie van Volksgezondheid en Human Services in de Verenigde Staten.

Extracten van de bladeren van de ginkgo biloba boom worden gebruikt als een kruidenmiddel. Er wordt beweerd dat de voedingssupplementen het geheugen en de hersenfunctie verbeteren. De huidige studie bestudeerde de effecten van ginkgo biloba-extract op ratten en muizen om mogelijke toxische of kanker-gerelateerde risico’s ervan te identificeren.

 

Ginkgo biloba-extract in maïsolie

De onderzoekers voegde oplossingen van ginkgo biloba-extract toe aan maïsolie en brachten het via buisjes rechtstreeks in de maag van mannelijke en vrouwelijke ratten en muizen. Dit gebeurde vijf keer per week gedurende twee jaar. Groepen van vijftig mannelijke en vrouwelijke ratten ontvingen 100, 300 of 1000 milligram ginkgo biloba-extract per kilogram lichaamsgewicht. Groepen van mannelijke of vrouwelijke muizen ontvingen 200, 600 of 2000 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag.

 

Weefselanalyse

De controlegroep kreeg wel maïsolie, maar zonder het ginkgo biloba-extract  toegediend. Aan het einde van de studie werden weefsels op veertig verschillende plaatsen bij elk individueel dier onderzocht.

 

Verschillende laesies

Alle groepen dieren die blootgesteld zijn aan ginkgo biloba-extract hadden verhoogde percentages van verschillende laesies in de lever, de schildklier en de neus. Mannelijke en vrouwelijke muizen hadden ook meerdere laesies in de voormaag.

 

Schildklier- en leverkanker

De onderzoekers vonden hypertrofie in de lever en schildklier bij ratten en muizen, leverhyperplasie in mannelijke en vrouwelijke ratten, hyperplasie en atrofie van het epitheel in de neus van mannelijke en vrouwelijke ratten en ontstekingen, hyperplasie, hyperkeratose en zweren in de voormaag van mannelijke en vrouwelijke muizen. Bovendien werd een verhoogde incidentie van schildklierkanker waargenomen bij mannelijke en vrouwelijke ratten en mannelijke muizen. Ditzelfde gold voor leverkanker bij mannelijke en vrouwelijke muizen.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Soja verbetert mogelijk de overlevingskans bij longkanker

Resistent zetmeel zou darmkanker bij ratten tegen gaan