UMC Groningen start grootschalig onderzoek naar de cruciale rol van darmbacteriën

GRONINGEN, 9 november 2017 14:02 | Amy Berentsen

Een onderzoeksgroep van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gaat de darmflora onderzoeken van 10.000 deelnemers in het ‘10K Metagenoom Project’. In dit project worden via ontlastingsmonsters de darmbacteriën van deelnemers geanalyseerd om de rol van darmflora op gezondheid en preventie van ziekten nader te onderzoeken.

Het initiatief voor het 10K Metagenoom Project is een vervolg op een grootschalig onderzoek in 2016 onder ongeveer 1500 deelnemers naar de diversiteit van darmbacteriën en de factoren die daarvan op invloed zijn. Uit die studie werd duidelijk dat  bepaalde voedingsmiddelen zoals koffie, karnemelk en rode wijn de diversiteit bevorderen, terwijl onder andere frisdrank, volle melk en het gebruik van medicijnen zoals maagzuurremmers een meer negatief effect hebben.

Geavanceerde techniek

In dit project wordt gebruik gemaakt van ‘next generation sequencing’: dit is een geavanceerde techniek om gedetailleerd DNA-onderzoek te kunnen doen naar de diversiteit van darmbacteriën. Daarbij wordt onder andere gekeken naar genetische variatie tussen mensen, aandoeningen zoals een prikkelbare darm en psychiatrische aandoeningen zoals depressie.

Cruciale rol

‘We weten dat darmbacteriën cruciaal zijn voor de vertering van ons voedsel en voor onder andere het maken van bepaalde vitamines’, zegt Cisa Wijminga, hoogleraar Genetica UMCG. ‘Maar welke darmbacteriën daarvoor verantwoordelijk zijn en hoe intrinsieke factoren (zoals bloeddruk, leeftijd en gewicht) en exogene factoren (zoals voeding en medicijn gebruik) correleren met veranderingen in de samenstelling en functie van onze darmflora, staat nog in de kinderschoenen.’

Preventie en behandeling

‘Door deze omvangrijke dataset te combineren met alle informatie die uit voorgaand onderzoek is verzameld, kunnen we naar waarschijnlijkheid beter begrijpen welke bacteriën ziekten kunnen voorkomen of juist veroorzaken. Die kennis is de eerste stap op weg naar nieuwe manieren voor preventie of behandeling van ziekte op basis van darmbacteriën.’