Vaker screenen op leververvetting met nieuwe, nauwkeurige en eenvoudige methode

, 8 september 2018 08:00 | Mai-Di Postma

Steeds meer zwaarlijvige volwassenen kinderen krijgen last van niet-alcoholische leververvetting. Het is belangrijk om leververvetting te voorkomen of te behandelen om secundaire ziektes die eruit voort kunnen komen te voorkomen. In een recente studie beschrijven onderzoekers nieuwe diagnostische en therapeutische methoden rond leververvetting. Volgens hen zou vaker een (nauwkeuriger) screening op leververvetting moeten plaatsvinden.

Doctoren Norbert Stefan en Hans-Ulrich Häring (Universiteit van Tübingen) en Kenneth Cusi  (Universiteit van Florida) deden onderzoek naar niet-alcoholische leververvetting, ook wel bekend als NAFLD (non alcoholic fatty liver disease). Ze verzamelden alle huidige wetenschappelijke data over NAFLD waarbij ze letten op simpele methoden waarmee nauwkeurig de hoeveelheid vet bij patiënten en mogelijke leverschade kan worden opgespoord. Een van de methoden is het maken van een echo. Indien nodig, moeten specialisten aanvullend onderzoek doen, bijvoorbeeld door middel van een MRI-scan om leverschade te bepalen.

 

Vaker screenen
Op basis van hun studie pleiten ze ervoor vaker te screenen op leververvetting. Dit zou een verbetering kunnen opleveren bij het opsporen van leverontsteking, fibrose, leverkanker, diabetes, hoge bloeddruk en beroerte die kunnen ontstaan door leververvetting. Hun onderzoek werd gepubliceerd in het Britse tijdschrift The Lancet Diabetes & Endocrinology.

 

Aanwijzingen voor levervet

Eenvoudige methoden om leververvetting op te sporen zouden toegepast kunnen worden bij patiënten met verhoogde leverenzymen of patiënten met een onevenredige vetverdeling (hoog percentage buik vet en/of laag vetgehalte en hoge bloeddruk). Ook geven de doctoren aan dat de screening toegepast kan worden bij mensen die lijden aan insulineresistentie of diabetes type 2.

 

Interventie

Een gezondere levensstijl kan positief bijdragen aan het voorkomen van leververvetting of de gevolgen te verminderen. De onderzoekers veronderstellen dat een reductie van vijf procent in gewicht al een vermindering van dertig procent bij leververvetting kan opleveren. Wanneer een gezondere levensstijl niet genoeg is kan medicatie overwogen worden.