artikel

Redactioneel: Verantwoordelijk

Algemeen

Onlangs brachten de bewindslieden van LNV en VWS een nota uit over voedselveiligheid, met als titel Veilig voedsel voor iedereen; een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Ook werd onderzoek van de VWA gepresenteerd dat aan het licht bracht dat patatbakkers veelal niet bijster gezond frituren, niet alleen door de keuze van ongezond vet, maar ook door een baktemperatuur die de vorming van het mogelijk kankerverwekkende acrylamide onnodig stimuleert. Bovendien publiceerde het RIKILT onderzoek dat laat zien dat Nederlandse consumenten zeker twee keer zo veel acrylamide binnenkrijgen als tot nu toe werd verondersteld en dat verlaging van de baktemperatuur van frites deze blootstelling substantieel kan verminderen (Boon PE et al. Mutat Res 2005;580:143-55).

Onlangs brachten de bewindslieden van LNV en VWS een nota uit over voedselveiligheid, met als titel Veilig voedsel voor iedereen; een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Ook werd onderzoek van de VWA gepresenteerd dat aan het licht bracht dat patatbakkers veelal niet bijster gezond frituren, niet alleen door de keuze van ongezond vet, maar ook door een baktemperatuur die de vorming van het mogelijk kankerverwekkende acrylamide onnodig stimuleert. Bovendien publiceerde het RIKILT onderzoek dat laat zien dat Nederlandse consumenten zeker twee keer zo veel acrylamide binnenkrijgen als tot nu toe werd verondersteld en dat verlaging van de baktemperatuur van frites deze blootstelling substantieel kan verminderen (Boon PE et al. Mutat Res 2005;580:143-55). Natuurlijk, we weten nog niet zeker of acrylamide via de voeding bij mensen kanker veroorzaakt, maar op basis van oudere gegevens is al eens berekend dat het zou kunnen gaan om 75 tot 130 kankergevallen in Nederland per jaar. In â??Ons eten gemetenâ?? gaat het RIVM uit van een jaarlijks gezondheidsverlies van 300-700 DALYâ??s, veel minder dan het gezondheidsverlies door ongezonde voeding, maar toch. Hoe zit het nou met de verantwoordelijkheid om het voedsel zo veilig mogelijk te maken? De LNV.VWS-nota is nogal zelfgenoegzaam van toon: ‘ We hebben een goed niveau van voedselveiligheid bereikt’. Er moet misschien nog wel meer worden gelet op speciale risicogroepen, etikettering en andere informatievoorziening kunnen nog verbeteren en aan de roep om meer openbaarheid ten aanzien van controles bij bedrijven kan worden tegemoet gekomen. Er zullen dan ook verschillende adviezen komen, andere nota’s en een plan van aanpak. Ook zal er een systeem worden gekozen om controlegegeven openbaar te maken. Het meest concreet is nog het verbod om kip met salmonella of campylobacter te verkopen. Dit plan uit 2001 zou nu in 2007 moeten worden gerealiseerd, maar of het van Brussel mag, is nog niet duidelijk. Acrylamide wordt alleen genoemd als een van de ‘ nieuwe risico’s’ waarover ‘ nog onvoldoende bekend’ is. Met ‘ gezamelijke verantwoordelijkheid’ in de titel van de nota wordt bedoeld die van de producent voor veilige en goed geetiketteerde producten, die van de overheid voor de (wettelijke) kaders en het toezicht. Ten aanzienvan de acrylamideproblematiek ligt de bal echter bij de overheid: de kaders ontbreken en zelfregulering werkt onvoldoende.

Reageer op dit artikel