artikel

Redactioneel: Alles in balans

Algemeen

Onlangs deed ik een test op internet waarmee ik kon uitvinden in hoeverre ik gebruik maak van mijn linker- of rechterhersenhelft. U bent in balans, concludeerde het snelle medium na het invullen van de vragen, u zet uw linker- als uw rechterhelft vrijwel evenveel in. Dat is mooi, evenwichtig, dacht ik. Maar – er zit altijd een maar aan – u kunt ook in conflict komen, als u niet meteen duidelijk is of u met links of rechts moet reageren. Weer weg balans, keuzes maken.

Onlangs deed ik een test op internet waarmee ik kon uitvinden in hoeverre ik gebruik maak van mijn linker- of rechterhersenhelft. U bent in balans, concludeerde het snelle medium na het invullen van de vragen, u zet uw linker- als uw rechterhelft vrijwel evenveel in. Dat is mooi, evenwichtig, dacht ik. Maar – er zit altijd een maar aan – u kunt ook in conflict komen, als u niet meteen duidelijk is of u met links of rechts moet reageren. Weer weg balans, keuzes maken. Onlangs stond ik op de weegschaal, 65 kilo. Dat is meestal zo, heel soms is het drie kilo meer, en heel, heel soms 3 kilo minder. Gelukkig weer mooi in balans, want het is niet makkelijk in balans te blijven. Vraag het maar aan het groeiende leger Nederlandse mannen, vrouwen en kinderen, dat te kampen heeft met overgewicht. Geef het ze maar te doen, in balans te blijven, om te voldoen aan de knappe prestatie van het lichaam dat er wél steeds in slaagt om zijn gewicht te houden.

Het Voedingscentrum  wil de Nederlanders helpen in balans te blijven. Als nieuw wapen in de strijd tegen overgewicht heeft de organisatie de zogenoemde Balansdag ontworpen. Het principe ervan is, dat als je de ene dag wat meer eet, bijvoorbeeld borrelt of taart verslindt, dat je dan de andere dag voor dit eetgedrag compenseert, door minder te eten of meer te bewegen. Om zo de energiebalans van het lichaam op korte termijn te herstellen. Eenvoudig idee, zo lijkt het. Volgens het onderzoek dat voor de introductie van het concept is gedaan, denken veel mensen: ‘dat doe ik wel even’. Niet ‘even’, want ook een Balansdag veronderstelt bij de toepassers ervan een minimale kennis van goede voeding. Maar – er zit altijd een maar aan – als het begrip over de werking daar is, dan blijkt het principe echt effectief. De Balansdag is een methode om overgewicht te voorkomen. Of het dé methode wordt, kan vanaf januari 2006 worden gevolgd als Nederlanders massaal aan de Balansdag kunnen, vanaf dan begint het Voedingscentrum met de promotie.

Onlangs raakte de redactie van Voeding Nu ook uit balans. Hoofdredacteur Willem Gerritsen kondigde na 11 jaren zijn vertrek aan. Hij legde nogal wat positief gewicht in de redactionele schaal. Maar – overal zit een maar aan – we werken hard aan een nieuwe balans.

Reageer op dit artikel