artikel

Redactioneel: Functionele claims, voor functionele voeding

Algemeen

De inhoud van dit nummer is vrijwel geheel gewijd aan functional foods. ‘Producten met een onderbouwd gezondheidsplusje’, zoals voedingshoogleraar Frans Kok ze in deze uitgave aanduidt. Levensmiddelen of ingrediënten met een extra (wetenschappelijk bewezen) effect ten opzichte van ‘normale voeding’. Er is in Nederland veel vraag naar functional foods, gezien alleen al de miljoenenomzetten van melkproducten met probiotische bacteriën of margarines met cholesterolverlagende ingrediënten. Een goede gezondheid staat bij de meesten hoog op de persoonlijke agenda, daar tellen velen ogenschijnlijk graag wat extra voor neer, zeker als in de media het beeld naar voren komt dat een product werkt. Zelfs in de wetenschap dat ‘normale levensmiddelen’ ook heel functioneel zijn.

Wie het over functional foods heeft, heeft het al gauw over claims. Ware uitspraken over (extra) gezondheidseffecten van voedingsmiddelen zijn immers interessant. Enerzijds voor de producent die zijn product een meerwaarde kan geven. Anderzijds voor de consument die in pricipe een betrouwbaar product koopt. Toch blijkt het geen sinecure een functioneel voedingsmiddel in de markt te zetten en het is al even gecompliceerd om een claim als ‘waar’ aangemerkt te krijgen. In Europees verband is er al meer dan tien jaar een discussie tussen wetenschappers aan de gang over de criteria waaraan een voedings- of gezondheidsclaim moet voldoen. Wanneer is een bewering voldoende waar, zodat alle Europese consumenten met een gerust hart een (functioneel) product, met een claim, kunnen kopen? Het eind van deze discussie is pas rond 2010 te verwachten als de Europese Commissie een beslissing neemt over welke claims wel of niet toegepast mogen worden, op basis van het advies van de Europese Voedsel en Warenautoriteit EFSA.
Tot die tijd kunnen er nog steeds reclameblaadjes op de deurmat vallen waarin uitspraken als deze het licht zien: ‘Ondersteunt een gezond milieu in de blaas. Helpt snel… Speciaal bij opvliegers en transpiratie… Goed voor lichaam en geest. Verzorgt hart en bloedvaten… Voor soepele gewrichten en behoud van veerkracht.Voor opbouw van kraakbeen…’ Een willekeurige greep uitspraken over voedingssupplementen, genoemd en afgebeeld in de reclamefolder Natuurlijk & Gezond, die deze maand bij veel Nederlandse huishoudens binnenkwam. Hoe veraangenaamd eenvoudig kan het leven zijn als het allemaal waar is wat er staat?

Reageer op dit artikel