artikel

Redactioneel: Soja, een veel besproken boon

Algemeen

Deze special van Voeding Nu is vrijwel geheel gewijd aan soja: de boon, levensmiddelen die ervan worden gemaakt en gezondheidsaspecten die ermee in verband worden gebracht. De boon is in het Verre Oosten al duizenden jaren een veilig onderdeel van de basisvoeding. In het Westerse voedingspatroon is soja nog niet zo sterk ingeburgerd, pas sinds de tweede helft van de afgelopen eeuw is soja vaker en substanti‘ler in onze voeding terechtgekomen. Het aantal Nederlandse huishoudens dat soja koopt, neemt gestaag toe. Vorig jaar kocht iets meer dan een tiende van de Nederlandse huishoudens ŽŽn of meer sojaproducten (naar schatting 850.000 huishoudens). Volgens cijfers van marktonderzoekbureau GfK een stijging van drie procent ten opzichte van 2005. Drijfveren hiervoor zijn het grotere productaanbod en de grotere vraag naar soja als vlees- of zuivelvervanger of als ingredi‘nt waaraan een hogere gezondheidswaarde wordt toegeschreven.

Deze special van Voeding Nu is vrijwel geheel gewijd aan soja: de boon, levensmiddelen die ervan worden gemaakt en gezondheidsaspecten die ermee in verband worden gebracht. De boon is in het Verre Oosten al duizenden jaren een veilig onderdeel van de basisvoeding. In het Westerse voedingspatroon is soja nog niet zo sterk ingeburgerd, pas sinds de tweede helft van de afgelopen eeuw is soja vaker en substanti‘ler in onze voeding terechtgekomen. Het aantal Nederlandse huishoudens dat soja koopt, neemt gestaag toe. Vorig jaar kocht iets meer dan een tiende van de Nederlandse huishoudens ŽŽn of meer sojaproducten (naar schatting 850.000 huishoudens). Volgens cijfers van marktonderzoekbureau GfK een stijging van drie procent ten opzichte van 2005. Drijfveren hiervoor zijn het grotere productaanbod en de grotere vraag naar soja als vlees- of zuivelvervanger of als ingredi‘nt waaraan een hogere gezondheidswaarde wordt toegeschreven.

Over veel aspecten van soja, van grond tot mond en vertering, is discussie. De grote vraag naar soja, vooral als aantrekkelijk geprijsd eiwitrijk ingredi‘nt voor veevoer, roept bijvoorbeeld vragen op over het beslag dat ermee wordt gelegd op het milieu. Ook is soja wereldwijd het grootste gentechgewas, waarvan producten nog steeds niet zonder slag of stoot in de supermarktschappen komen. Inmiddels zijn genetisch veranderde sojabonen in aantocht met een andere vetzuursamenstelling. Bonen met meer oliezuur dan de onveranderde bonen zorgen ervoor dat consumenten straks beter in sojaolie kunnen bakken.

En dan de gezondheidsaspecten. Rond populaire producten waarin soja is verwerkt, hangt een zweem van informatie over de positieve eigenschappen. Er worden links gelegd met onder andere het cholesterolgehalte, de botdichtheid, de menopauze, het cognitief vermogen, vormen van kanker en hart- en vaatziekten. De samenstelling van soja, waarin onder meer stoffen zitten die op menselijke hormonen lijken, fyto-oestrogenen, maken het tot een interessant onderzoeksobject voor de positieve effecten. Door de aanwezigheid van fytaten en proteaseremmers krijgt soja ook de aandacht vanuit voedselveiligheidsoverwegingen. Kortom, redenen genoeg om een special te wijden aan deze veel besproken boon, waarin wordt ingegaan op al deze aspecten.

Reageer op dit artikel