artikel

Redactioneel: Meer en meer onderbouwde reclame

Algemeen

Kan ik, nu de R weer uit de maand is, stoppen met het slikken van een dagelijkse multivitaminepil? Als ik de reclames van producenten van supplementen van het afgelopen najaar mocht geloven, moest er toen een begin mee worden gemaakt. Ik heb deze maand nog geen fabrikant horen zeggen dat consumenten hun dagelijkse multivitsapje nu wel weer kunnen overslaan. Wel constateer ik dat het aantal specifiek gezondheidsbevorderende voedingsmiddelen en voedingssupplementen hand over hand toeneemt. Alleen al door alle aanprijzingen die ervoor worden gemaakt, ontkom je er als consument niet aan.

Kan ik, nu de R weer uit de maand is, stoppen met het slikken van een dagelijkse multivitaminepil? Als ik de reclames van producenten van supplementen van het afgelopen najaar mocht geloven, moest er toen een begin mee worden gemaakt. Ik heb deze maand nog geen fabrikant horen zeggen dat consumenten hun dagelijkse multivitsapje nu wel weer kunnen overslaan. Wel constateer ik dat het aantal specifiek gezondheidsbevorderende voedingsmiddelen en voedingssupplementen hand over hand toeneemt. Alleen al door alle aanprijzingen die ervoor worden gemaakt, ontkom je er als consument niet aan. Ik wil niet negatief doen over de mogelijk positieve werking van producten met een gezondheidsplus. Er is niet bewezen dat supplementen of voedingsmiddelen met extra vitaminen, mineralen of bioactieve stoffen, niets goeds doen, maar het gaat erom te weten wat ze dan wel precies doen en of ze in met gebruik van hoge doses geen schade aanrichten. In de Verenigde Staten zijn sinds 1983 zo’n 1,6 miljoen meldingen geweest van mogelijke gezondheidsschade door (voedings)supplementen, zo bleek uit de statistieken van de Amerikaanse associatie van vergiftigingscentra. Meer dan 250.000 meldingen waren serieus genoeg voor een ziekenhuisopname. Niet voor niets woedt aan de andere kant van de oceaan dan ook een discussie tussen artsen en voedingskundigen over het veilig gebruik ervan. Bijna driekwart van de bevolking in de Verenigde Staten gebruikt dagelijks een of ander supplement. Ook veel artsen doen in de Amerikaanse cultuur gerust aanbevelingen voor kruidenpreparaten of (multivitamine)supplementen – ook aan kinderen – zonder dat er een gegrond bewijs voor het gebruik is.
In Nederland, waar ongeveer eenderde van de bevolking voedingssupplementen gebruikt, zijn de (huis)artsen wat meer gericht op evidence based (genees)middelen. Maar de roep om antwoorden op vragen over specifiek gezondheidsbevorderende voeding of supplementen is groeiende, zo blijkt ook uit een verkennend onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), zie het artikel hierover in dit nummer. De consument, die met nieuwe gezondheidsproducten en reclames ervoor wordt geconfronteerd, wil weten wat er wel of niet goed aan is. Hulpverleners als huisartsen, diëtisten of apothekers, hebben behoefte aan meer informatie over bijvoorbeeld de werking, het gebruik en de veiligheid. Het instituut wil voorzien in een database waarin een compleet overzicht staat van functionele voedingsmiddelen, supplementen en geneesmiddelen, met informatie over de claims, de veiligheid en mogelijke interacties. Een welkome aanvulling voor het verkrijgen van meer en meer evidence based reclame.

Reageer op dit artikel