artikel

Redactioneel: Rechtlijnige relaties

Algemeen

Terwijl een groot deel van de Nederlanders nog op zomervakantie was, kwam afgelopen maand in het nieuws dat het Voedingscentrum de vestiging van fast food zaken in woonwijken wil terugdringen. De organisatie deed haar voorstel in navolging van de gemeente Los Angeles die de vestiging van nieuwe fast food restaurants in en armer deel van die stad, waarin veel dikke mensen wonen, wil verbieden. Even domineerde het nieuws de openingspagina van Teletekst en ook het dagblad Spits bracht het nieuws op de voorpagina. Velen zal het immers aanspreken als de vertrouwde snackbar ineens uit het straatbeeld zou moeten verdwijnen. ‘Onnodige verleiding in de vorm van een grote verkrijgbaarheid via verkooppunten in de wijk moet worden vermeden; leg het aantal nieuwe verkooppunten van fastfood en snacks aan banden. Kinderen zijn extra gevoelig voor verleidingen. Daarom zou een verbod om de wildgroei, minimaal een jaar lang, er zeker moeten komen in de buurt van scholen’, aldus de redenatie van het Voedingscentrum, die een paar jaar eerder al opriep om te komen tot een strenger vestigingsbeleid, omdat is aangetoond dat er een verband bestaat tussen hoe vaak iemand fast food eet en de kans om dik te worden.

Terwijl een groot deel van de Nederlanders nog op zomervakantie was, kwam afgelopen maand in het nieuws dat het Voedingscentrum de vestiging van fast food zaken in woonwijken wil terugdringen. De organisatie deed haar voorstel in navolging van de gemeente Los Angeles die de vestiging van nieuwe fast food restaurants in en armer deel van die stad, waarin veel dikke mensen wonen, wil verbieden. Even domineerde het nieuws de openingspagina van Teletekst en ook het dagblad Spits bracht het nieuws op de voorpagina. Velen zal het immers aanspreken als de vertrouwde snackbar ineens uit het straatbeeld zou moeten verdwijnen. ‘Onnodige verleiding in de vorm van een grote verkrijgbaarheid via verkooppunten in de wijk moet worden vermeden; leg het aantal nieuwe verkooppunten van fastfood en snacks aan banden. Kinderen zijn extra gevoelig voor verleidingen. Daarom zou een verbod om de wildgroei, minimaal een jaar lang, er zeker moeten komen in de buurt van scholen’, aldus de redenatie van het Voedingscentrum, die een paar jaar eerder al opriep om te komen tot een strenger vestigingsbeleid, omdat is aangetoond dat er een verband bestaat tussen hoe vaak iemand fast food eet en de kans om dik te worden. 
Toch lijkt de relatie tussen wat we weten en bewegen (helaas) niet zo rechtlijnig, vindt professor Hans Brug van de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij was betrokken bij onderzoek in Rotterdam waaruit naar voren kwam dat scholieren in het voortgezet onderwijs niet meer snacken of frisdrank drinken als er meer in de buurt van hun school te koop is. ‘Amerikaans onderzoek van de Universiteit van Minnesota, gepubliceerd in 2006 in het International Journal of Behavioural Nutrition and Physical Activity, toonde aan dat mensen die dichter bij een fast food restaurant wonen niet vaker fast food eten. In recent onderzoek in Australië, dit jaar gepubliceerd in het International Journal of Pediatric Obesity, vond men zelfs dat ouders en kinderen die dichter bij een fast food restaurant woonden gemiddeld juist minder dik waren dan mensen die verder van fast food woonden’, aldus Brug.

Het klopt dat mensen die vaker bij fast food restaurants eten dikker zijn. Ze eten meer vet en nemen minder groente en fruit. Verschillende studies laten dat zien. Het ligt ook voor de hand dat een dikmakende omgeving moet worden aangepakt, niet voor niets is het credo in de strijd tegen overgewicht in Nederland: Maak de healthy choice, the easy choice . Een verbod op nieuwe snack-zaken lijkt wat te kort door de bocht. Wellicht loont het meer de moeite energie te steken in het gezonder maken van het fast food aanbod, zowel in de cafetaria’s als in de supermarkten.

Hans Kraak

Reageer op dit artikel