artikel

Redactioneel: De beste voeding voor later

Algemeen

Als ik dit schrijf suizen de berichten over de verslechterende economie ons om de oren. Banken vallen om en de vaste economische en financiële waarden van weleer lijken zich op drijvend ijs in een zee van smeltwater te bevinden. Wat is de realiteit, waar gaat dit heen? En wat doet deze vraag in Voeding Nu, vaktijdschrift over voeding, voedsel en gezondheid, dat deze maand een special uitbrengt over Kinderen en voeding ? De vragen komen in me op omdat ik bij het samenstellen van dit nummer moest denken aan de grote verschillen in welvaart in de wereld, die al bestonden voor de recent ontstane kredietcrisis.

Als ik dit schrijf suizen de berichten over de verslechterende economie ons om de oren. Banken vallen om en de vaste economische en financiële waarden van weleer lijken zich op drijvend ijs in een zee van smeltwater te bevinden. Wat is de realiteit, waar gaat dit heen? En wat doet deze vraag in Voeding Nu, vaktijdschrift over voeding, voedsel en gezondheid, dat deze maand een special uitbrengt over Kinderen en voeding? De vragen komen in me op omdat ik bij het samenstellen van dit nummer moest denken aan de grote verschillen in welvaart in de wereld, die al bestonden voor de recent ontstane kredietcrisis. 

In dit nummer staan een aantal artikelen die het resultaat zijn van (langlopend) verfijnd wetenschappelijk onderzoek. De uitkomsten ervan kunnen ons van pas komen als we willen bepalen wat de optimale voeding is voor de allerjongsten onder ons. Wanneer en hoe beginnen we het beste met bijvoeding als de borstvoeding stopt? Hoe past het nog ongeboren kind zich al in de baarmoeder aan aan het dieet van de moeder? Wat gebeurt er met het digestieve stelsel en het immuunsysteem van de boreling? Hoe beschermen we minderjarige kinderen tegen de slechte invloeden van hun voedingsgedrag, dat onder andere ingegeven is door de media?

We mogen blij zijn dat we deze vragen wetenschappelijk kunnen stellen en dat we hiermee bezig kunnen zijn, zeker als je beseft dat er naar schatting ieder jaar 5,6 miljoen kinderen onder de vijf jaar sterven aan gevolgen die te maken hebben met ondervoeding. Eén op de vier kinderen onder de vijf jaar in ontwikkelingslanden (146 miljoen) heeft ondergewicht en een toegenomen risico op ziekten en een vroege dood. Waar moet dit heen? Ook daarover stellen we ons in dit nummer vragen en wordt er mede richting aan de antwoorden gegeven.

De vragen die we wetenschappelijk stellen zijn zowel voor hier als voor daar van belang, want al vanaf de conceptie wordt met voeding de basis gelegd voor gevolgen op latere leeftijd. Ondervoeding en groeiachterstanden hebben gevolgen op korte en lange termijn en op het lichaam en het geestelijk functioneren. Als we willen dat volgende generaties onze taken goed kunnen overnemen, dan is opsporing van ondervoeding bij kinderen, ook hier in Nederland, een prioriteit.

Hans Kraak

Reageer op dit artikel