artikel

Column: Hebben we ’t ooit zo zout gegeten? *

Algemeen

Column: Hebben we ’t ooit zo zout gegeten? *

We eten gemiddeld 9-10 gram zout per dag. Hiervan is circa 7 gram afkomstig uit voedingsmiddelen als brood, ontbijtgranen, kaas, vleeswaren, soep en sauzen. De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) gaat daar wat aan doen. In november 2008 heeft de FNLI het actieplan Zout in Levensmiddelen gelanceerd. De branchorganisatie wil het zout in voedingsmiddelen met 30 procent terugbrengen, waaruit ik dan ook afleid dat dit technologisch haalbaar is.

Er zijn inmiddels allerlei trucjes in de maak om de zoutreductie te camoufleren. Zo kan met ‘zoutboosters’ de zoute smaak van voedingsmiddelen worden versterkt, of kan het zout op een andere manier verpakt worden in de voedingsmatrix zodat het ‘gepulseerd’ wordt aangeboden aan de smaakpapillen. Nog beter is het als de consument een minder intense zoutsmaak gaat waarderen. Zout is namelijk een aangeleerde smaak. Het reduceren van zout moet dan wel stapsgewijs en over de hele linie van voedingsmiddelen gebeuren, zodat de zoutperceptie van de consument de gelegenheid heeft om zich aan te passen. Nu hoeft dat ook weer geen jaren te duren, want onze smaakpapillen vernieuwen zich iedere 7-10 dagen.

De FNLI heeft gekozen voor een gefaseerde aanpak bij de zoutvermindering. In de eerste fase, die loopt tot begin 2010, moet 12% zoutreductie gerealiseerd zijn. Concreet houdt dat in dat de gemiddelde Nederlander zo’n 0,8 gram minder zout per dag binnenkrijgt. Dit is niet opzienbarend, maar in ieder geval een stap in de goede richting. In Engeland was men vorig jaar al zover. De dagelijkse zoutinname van de gemiddelde Brit ligt nu op 8,6 gram.

Zichtbare gezondheidswinst, zoals een lagere bloeddruk in de bevolking en minder hart- en vaatziekten, kan in die eerste fase nog niet worden verwacht. De grootste slag moet gemaakt worden in de tweede fase die de FNLI ingaat in 2010, waarvan nog niet bekend is hoe lang die gaat duren. Willen we in de buurt komen van (maximaal) 6 gram zout per dag, zoals aanbevolen door de Gezondheidsraad, dan is een zoutreductie van 30 procent in voedingsmiddelen helaas niet voldoende. Levensmiddelenfabrikanten zullen, samen met de horeca, catering en de consument, hiervoor een extra inspanning moeten leveren. Vanuit het oogpunt van de volksgezondheid pleit ik voor een reductie van 40 procent in industrieel bewerkte voedingsmiddelen binnen 5 jaar. Of misschien wel een halvering… En wie weet komt er ooit nog een dag dat ‘Wilt u zout in de soep?’ net zo gewoon klinkt als ‘Wilt u suiker in de koffie?’

Marianne Geleijnse, lid Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen

Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 3 van maart 2009 op bladzijde 31

Reageer op dit artikel