artikel

Column: Too much and too little *

Algemeen

Column: Too much and too little *

Rondom het 40-jarig jubileum van de afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit worden dit academisch jaar verschillende activiteiten georganiseerd. Als onderdeel van deze activiteiten werd van 4 tot 6 maart het Wageningen Nutritional Sciences Forum 2009 gehouden in Burgers’ Zoo, Arnhem.

Het symposium Too much – too little: the future of nutritional sciences werd bezocht door ruim 400 deelnemers, waaronder een groot aantal NAV-leden en veel belangstellenden vanuit het buitenland. Ook was er veel aandacht vanuit de pers. Het wetenschappelijke programma bestond een 13-tal vooraanstaande leiders in de voedingswetenschap, allen afkomstig uit het buitenland. De sprekers waren gevraagd om vanuit verschillende perspectieven de voedingswetenschap te benaderen.

De eerste dag werd er met name stil gestaan bij de huidige uitdagingen in de voedingswetenschap. De tweede dag waren er verschillende presentaties binnen twee actuele thema’s: evidence based nutrition voor een optimale gezondheid en fortificatie van voedingsmiddelen in een gezond voedingspatroon. De derde dag was gewijd aan de toekomst: moeten we vasthouden aan de huidige wetenschappelijke paradigma’s en wat bieden nieuwe technologieën ons in de voedingswetenschap? Alle thema’s werden zoveel mogelijk bekeken vanuit een perspectief van ontwikkelde landen, met een overvloedig voedselaanbod, als vanuit ontwikkelende landen, met een beperkt voedselaanbod. Een uitgebreid verslag van het wetenschappelijke programma van het Wageningen Nutritional Science Forum 2009 zal verschijnen in de European Journal of Nutrition.

Door middel van verschillende competities werd ook aandacht geschonken aan de nieuwe generatie onderzoekers. Zo wisten vier internationale studenten van de Master opleiding Nutrition and Health van de Wageningen Universiteit door vertoning van een zeer professionele video het probleem van stunted obesity onder de aandacht te brengen. Daarnaast werden er prijzen uitgereikt voor de beste poster en beste PhD presentatie; deze prijzen gingen naar respectievelijk Anne Wanders (Vrije Universiteit Amsterdam/Wageningen Universiteit) en Laura Hughes (Universiteit Maastricht).

Concluderend denk ik dat we kunnen terugkijken op 3 inspirerende dagen voor zowel de gevestigde generatie maar ook vooral voor de jongere en toekomstige generatie voedingsonderzoekers.

Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 5 van mei 2009 op bladzijde 31

Reageer op dit artikel