artikel

De passie van Nienke Blok *

Algemeen

De passie van Nienke Blok *

Naam: Nienke Blok Geboren: 18 augustus 1970 Woonplaats: Voorburg Functie: beleidsmedewerker ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie. Lid van de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen sinds 2004

Hoe ben je in de voedingswereld terecht gekomen?
‘Voeding maakt een groot deel uit van welke cultuur dan ook, het is iets heel sociaals. Eten beschrijft een stukje van waar je vandaan komt. Je gebruikt vaak dezelfde koffie, margarine en andere voedingsmiddelen als je ouders vroeger. Ik vond alles rondom eten altijd al erg interessant en daarom ben ik HBO Voeding & Diëtetiek in Groningen, gaan studeren. Na het voltooien van deze studie wilde ik graag wat meer weten van het ‘hoe’ en ‘waarom’ van fysiologische processen van voeding in het lichaam. Daarom ben ik naar de Universiteit Maastricht gegaan om Biologische Gezondheidskunde te studeren.

Na een klein jaar proeven van het bedrijfsleven bij Unilever kwam ik in 1999 bij de Keuringsdienst van Waren om me met handhaving bezig te houden. Het was de tijd waarin functional foods opkwamen waardoor we te maken kregen met de vraag of ze veilig zijn en in hoeverre ze voldoen aan de wet. Vanuit het oogpunt van voedselveiligheid werd bepaald of er voldoende wetgeving aanwezig was voor de bescherming van de volksgezondheid. Nu ik vanaf 2006 bij het ministerie van VWS op het onderwerp verrijkte levensmiddelen en voedingssupplementen werk, vind ik het heel leuk om de andere kant te zien. Ik houd mij nu minder met uitvoering bezig maar meer met beleidsvorming aan het begin van de lijn.’

Wat vind je bijzonder aan je werk?
‘Het is leuk om met betrokken partijen te sparren om tot de beste oplossing van een probleem te komen. De Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV) is daarvoor een mooi klankbord. Voedingswetenschappers, die bij verschillende bedrijven en instanties werken, kunnen zo kennis en visie uitwisselen. Bij het bepalen van het voedingsbeleid wordt veel samengewerkt. In mijn werk weeg ik beleidsopties af en neem daarin, behalve de wetenschappelijke argumenten, ook de maatschappelijke, economische en politieke belangen mee. Het is als het ware een puzzel van belangen waarvan de stukjes een zo pragmatisch mogelijke beleidslijn moeten vormen. Ik vind het ook boeiend dat ik in Brussel zie hoe verschillend de diverse Europese lidstaten zijn. Nederlanders zijn bijvoorbeeld sterk gehecht aan keuzevrijheid.’

Wat zou je nog onderzocht willen zien?
‘Wat de rol is van een voedingsmiddel zoals groenten of fruit in een bepaald voedingspatroon. Iedereen weet dat groenten en fruit gezond zijn. Dat is een soort ongeschreven wet. Maar wat deze producten voor effect hebben in de matrix van alles wat iemand eet is nog een moeilijke vraag.’

Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 9 van september 2009 op bladzijde 26

Reageer op dit artikel