artikel

Redactioneel: Gezond drinken, gezonde dranken *

Algemeen

Redactioneel: Gezond drinken, gezonde dranken *

Bestaan er gezonde dranken? Deze vraag kwam in de redactie-adviesraad van Voeding Nu op tafel toen we discussieerden over de invulling van dit speciale nummer en het congres van Voeding Nu over gezond drinken dat begin oktober wordt gehouden. De consensus was dat we niet kunnen spreken over gezonde dranken, omdat een drank op zich niet gezond is, maar dat we deze wel als onderdeel van een gezonde voeding kunnen zien.

Drinken hoort daarbij. Steeds meer, zou ik zeggen, want de variatie in het aanbod van dranken is in de loop der jaren enorm gegroeid, zowel de niet-alcoholische als de alcoholische. Onlangs wierp ik nog eens een wat langere blik in de supermarkt op de schappen dranken, op verschillende afdelingen, en masse komt de diversiteit aan flesjes en pakjes op je af. Mensen met halve-literflesjes water in hun hand zijn inmiddels een vertrouwd straatbeeld en de terrastafeltjes vullen zich tegenwoordig steeds vaker met rosébier of cider uit een klein flesje, waarmee de brouwers inspelen op vrouwelijke afnemers. Voor iedereen het juiste drankje op de juiste plek op het juiste moment, als het aan een van de grootste frisdrankfabrikanten van de wereld ligt.

Dronken we vroeger niet of een glaasje water bij het eten, de keuze is op dit moment reuze. Wat wel, wat niet, wat is het beste? Op tal van terrein wordt er onderzoek gedaan naar de waarde van dranken in een gezonde voeding. Een belangrijk aandachtsgebied is overgewicht, waarbij vooral de aandacht uitgaat naar de verzadigende waarde van de dranken. In Nederlands onderzoek komt naar voren dat vastere voeding verzadigender is dan dranken, maar dranken werken wel weer verzadigender als ze met kleine hapjes of slokjes worden ingenomen (soep met een lepel bijvoorbeeld). In Australië keken onderzoekers naar de verzadigende werking van magere melk en vruchtensap bij het ontbijt van vrouwen met overgewicht. De consumenten van de magere melk bleken een verzadigder gevoel te hebben en minder energie in te nemen bij een volgende maaltijd. Dit pleit voor melk bij het ontbijt. Ook laat recent onderzoek zien dat de viscositeit een belangrijke rol speelt, hoe visceuzer, hoe groter de orale stimulatie, hoe meer effect op de verzadiging. En dan is er nog de toegenomen populariteit van light-frisdrank. Reageert het lichaam anders op de suikers dan op zoetstoffen? ‘Het lichaam maakt blijkbaar onderscheid tussen suiker en zoetstof en laat zich niet voor de gek houden door de zoete smaak’, aldus onderzoeker Paul Smeets in dit nummer. Kortom, genoeg drank voor discussie.

Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 9 van september 2009 op bladzijde 3

Reageer op dit artikel