artikel

De passie van Joke van Eden *

Algemeen

De passie van Joke van Eden *

Naam: Joke van Eden Geboren: 26 april 1955 Woonplaats: Alkmaar Functie: Docent Voeding, Hogeschool van Amsterdam (HvA)

Wat trekt je aan in de voedingssector?
‘Het is cliché, maar ik word heel enthousiast van voedsel en eten, omdat mensen daar elke dag opnieuw weer mee bezig zijn. Voeding is een jonge wetenschap die in beweging is en dat bevalt me wel omdat ik doorgaans erg van vernieuwing houd. Ik heb een brede belangstelling voor de weg die grondstoffen afleggen voordat ze als product beschikbaar zijn voor consumenten en voor de motieven die mensen aanzetten tot bepaalde voedselkeuzes. Bovendien houd ik van kwalitatief, vers en lekker eten. Dat kreeg ik vroeger al mee van thuis. We aten groenten uit eigen tuin, maakten jam en pelden zelf de garnalen. Aandacht voor eten, dat is belangrijk. Echt koken heb ik eigenlijk geleerd toen ik aan de opleiding Voeding & Diëtetiek in Nijmegen studeerde. In die tijd kreeg je vijf uur per week kookles. Na een paar jaar werken als diëtist en een studie Pedagogiek, ging ik bij de HvA aan de slag als docent voedselbereiding. Vanuit het werk werd ik in 1988 voor het eerst gevraagd om met anderen het boek Receptenleer te herschrijven. Dat is dit jaar nog een keer gebeurd om het boek aan te passen aan de huidige situatie. Komend jaar werk ik als projectmanager in een schrijfgroep om het curriculum van Voeding & Diëtetiek te actualiseren. Een zodanig curriculum heeft een houdbaarheid van ongeveer tien jaar en deze loopt op haar einde. Schooljaar 2010-2011 zal hernieuwd van start gaan. Ik richt mij op de uitstroomprofielen Nutrition, Lifestyle & Public Health en Nutrition & New Product Management. Andere collega’s doen dat voor uitstroomprofiel Nutrition & Dietetetics. We willen dat de opleiding nog beter aansluit bij ontwikkelingen op de markt. Bovendien is er behoefte aan Public Health Professionals die projectmatig met gezondheidsvoorlichting bezig zijn. Vanuit GGD’s en gemeente Amsterdam heerst vraag naar meer mensen die opgeleid zijn op beleidsmatig niveau. Daar spelen we op in.’

Wat raakt je in het werk?
‘Mijn drijfveer is enthousiasme van studenten. Het geeft een kick wanneer ik succesvol bij kan dragen aan hun visie-ontwikkeling. Studenten die de minor Eetcultuur volgden zullen wel gemerkt hebben dat ik daar altijd naar streef. Het geven van die minor is een van de leukste dingen die ik nu doe. Ik kan me bijvoorbeeld druk maken over verlies van ‘samen eten’ met vrienden en familie. Tijdens deze lessen kan ik met de studenten discussiëren over de filosofie achter voeding en over vraagstukken rond moralistische en ethische voedseldilemma’s en duurzaamheid en dat geeft voldoening. Het leuke is dat derdejaars studenten van alle Hbo-opleidingen Eetcultuur kunnen volgen.’

Wat zou je nog onderzocht willen zien?
‘Hoe je ervoor kan zorgen dat mensen meer tijd voor eten nemen. Dat zoek je in de hoek van de relatie tussen voeden en opvoeden. Er is al veel onderzoek naar voeding- en aankoopgedrag gedaan maar ik wil weten hoe je mensen kan sturen in de richting van tijd nemen voor eten en minder kant- en klaarvoedsel. Ik wil dat mensen vaker eten kopen op de markt of in de natuurvoedingswinkel. Aandacht voor eten moet al van jongs af aan dus zie ik het liefst het vak Voeding & Landbouw binnen het curriculum van de basisschool.’

Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 10 van oktober 2009 op bladzijde 15

Reageer op dit artikel