artikel

Redactioneel: ‘Nieuwe voedingsfundamenten’ *

Algemeen

Redactioneel: ‘Nieuwe voedingsfundamenten’ *

We lijken in een tijd te zitten waarin grote fundamentele veranderingen op stapel staan.

Door de recessie leren we dat er ergens iets grondig mis is geweest in het financiële systeem, de Nederlandse staatsschuld groeit met de minuut. De sfeer van ‘het moet anders’ hangt in de lucht. Ook als het over het milieu gaat, is de roep voor een omslag in het denken voelbaar. Zo niet, dan zou het smeltwater de toekomstige generaties wel eens letterlijk tot aan de lippen kunnen komen staan. En dan heb ik het nog niet gehad over het mondiale watergebruik, de bevolkingsgroei, de verstedelijking, de olieafhankelijkheid en de biodiversiteit. Wat er dan precies anders moet – ook op individueel niveau – daar is dan nog niet zo eenvoudig een vinger op te leggen. Er is geen knop om op te drukken, waardoor het economisch en ecologisch evenwicht ineens weer koek en ei is. Maar het kriebelt, dat het anders moet, ook in de voedingssector.

Reageer op dit artikel