artikel

Column: Slik niet alles voor zoete koek *

Algemeen

Column: Slik niet alles voor zoete koek *

Janine Verheesen, directeur van Suikerstichting Nederland en lid NAV (Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen). Stel: er komt een koekje op de markt dat – volgens vernieuwd recept – is gebakken met 30 procent minder suiker. Is dat een aanwinst in het koekjesschap?

Ook als blijkt dat deze koekjes net zoveel calorieën bevatten als normaal gezoete koekjes? Of als blijkt dat deze ‘suikerarme’ koekjes per vier stuks zijn verpakt, zodat de consument uiteindelijk veel  meer calorieën binnenkrijgt?

Zulke koekjes bestaan, je vindt ze in het koekschap van de supermarkt. Ik vind deze koekjes een voorbeeld van volksverlakkerij en ook van sluwe marketing. Want helaas worden veel (loze) voedingsclaims door consumenten als zoete koek geslikt.

Minder suiker? Oh, dan is het dus goed!

Overigens borrelen dit soort – bijna automatische – gedachten ook vaak op bij professionals. Te weinig baseren zij zich op de harde feiten uit de ‘evidence based’-wetenschap. Te vaak spelen politieke standpunten, emotie en de ‘onderbuik’ een grote rol in wetgeving, voedingsadvisering en -voorlichting.

Neem als voorbeeld de nadruk op de nutriëntenprofielen, zoals die door de Europese Unie worden opgesteld en waarin criteria zijn opgenomen voor suiker, zout en verzadigd vet. Dit terwijl de EFSA in haar advies over deze profielen heeft aangegeven dat er met betrekking tot suiker onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing is voor een rechtvaardiging van een suikercriterium.

Het suikercriterium gaat in feite helemaal niet om suiker op zich: het gaat om de totale hoeveelheid  energie. Een energieclaim is dan dus veel beter op zijn plaats dan een suikerclaim, zoals het  koekjesvoorbeeld al liet zien.

En als het dan toch gaat om energie: laten we vooral niet doorschieten in de caloriefobie. Het lijkt in de huidige voedingsvoorlichting wel alsof bij iedereen in Nederland de energiebalans naar de verkeerde kant doorslaat!

Gelukkig is dat niet waar. In de Richtlijnen Goede Voeding wordt dan ook, heel terecht, een  tweedeling aangehouden voor mensen met overgewicht en mensen met een gezond gewicht. Daar zouden de voedingsvoorlichters een voorbeeld aan kunnen nemen. Want mensen met een gezond gewicht kunnen best koekjes eten. Zoete koekjes zelfs.

Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 12 van december 2009 op bladzijde 31

Reageer op dit artikel