artikel

Redactioneel: Een paar vrije jaren erbij

Algemeen

Het gaat best goed met de gezondheid van de gemiddelde Nederlander, zo is te lezen in Van gezond naar beter , kernrapport van de vijfde editie van de Volksgezondheid Toekomst Verkenning 2010 . Het rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu dat om de vier jaar verschijnt, beschrijft de belangrijkste ontwikkelingen van de Nederlandse volksgezondheid. Het is verheugend te lezen dat we met zijn allen gemiddeld weer wat ouder zullen worden, sinds het begin van deze eeuw mogen we er twee jaar bij doen. En naar verwachting mogen we er tot 2050 gemiddeld zes jaren in leeftijd gaan bijtellen.

Maar – er zitten altijd maren aan – we lopen niet meer voorop in Europa. Ten opzichte van landen als IJsland, Zwitserland, Spanje, Zweden, Frankrijk en Italië, is de afstand groter geworden, terwijl we eerst aan de top stonden. Met name Nederlandse vrouwen blijven in levensverwachting achter. Zorgwekkend wordt het verschil tussen laag- en hoogopgeleiden genoemd, want de eersten leven gemiddeld zes jaar korter.

Hoewel we vooruit gaan, moet er volgens de makers van het RIVM-rapport een andere koers gevaren gaan worden. Immers, ondanks alle inspanningen op het gebied van preventie, neemt het aantal zware probleemdrinkers, drugsgebruikers en mensen met overgewicht en obesitas niet af. Alle voorlichtingscampagnes van de afgelopen jaren ten spijt. Geconstateerd wordt dat het beleid, dat gericht was op de verandering van leefstijl, te weinig vruchten heeft afgeleverd. Steeds meer mensen lijken de ‘regels’ voor gezonder gedrag dan ook aan hun laars te lappen. U kent ze vast wel; de mensen die hun sigaretten nu niet opzij leggen om aan het eind van de levensrit een aantal extra gezonde jaren over te houden. Of de mensen die het biertje-net-te-veel liever wel nemen. Als het om de richtlijnen voor gezonde voeding en voldoende beweging gaat, dan voldoet de helft van de Nederlanders er niet aan.

Het RIVM doet dan ook een oproep om verder te kijken dan het gedrag van mensen alleen, om als overheid verdere invloed uit te oefenen op de sociale en fysieke omgeving van het leven en werken van mensen. Zachte dwang, verboden, accijnsverhogingen, individuele leefstijlinterventies… Er is een maatschappelijk actieplan, waarin alle betrokken partijen functioneren, dat ervoor zou moeten zorgen dat de leefstijl van mensen toch verandert. Geen gemakkelijke opgave, want ‘dwang’ tot een gezondere leefstijl raakt de persoonlijke vrijheid van mensen, dat net als gezondheid een groot goed is.

Reageer op dit artikel