artikel

Verzadigde vetten

Algemeen

‘Verzadigd vet = verkeerd, onverzadigd vet = oké.’ Dit ezelsbruggetje wordt door gezondheidsvoorlichters gebracht als een waarheid waar je niet omheen kunt. Toch werd er in een meta-analyse van 21 studies géén verband gevonden tussen verzadigd vet en hart- en vaatziekten. Deze uitkomst deed de discussie over verzadigd vet op internetfora en weblogs weer oplaaien. […]

‘Verzadigd vet = verkeerd, onverzadigd vet = oké.’ Dit ezelsbruggetje wordt door gezondheidsvoorlichters gebracht als een waarheid waar je niet omheen kunt. Toch werd er in een meta-analyse van 21 studies géén verband gevonden tussen verzadigd vet en hart- en vaatziekten. Deze uitkomst deed de discussie over verzadigd vet op internetfora en weblogs weer oplaaien. Hoe sterk is het bewijs dat verzadigd vet leidt tot hart- en vaatziekten? Moet de voedingsvoorlichting op basis van deze studie aangepast worden? Drie wetenschappers houden de analyse tegen het licht.

Download hier de pdf.

Reageer op dit artikel