artikel

Koffie, cafestol en Lord Kelvin

Algemeen

Twintig jaar geleden snelde Peter Zock mijn kamer in Wageningen binnen met in zijn hand twee centrifugebuisjes met koffie. Waarom koffie? Omdat koffie het cholesterol misschien wel of misschien juist niet verhoogde. Scandinavische onderzoekers beweerden sinds het begin van de jaren tachtig dat koffie het cholesterol verhoogt (1), maar onderzoekers in West-Europa en Amerika konden dat niet bevestigen. Ik was zelf sceptisch, maar ik moest mijn ongelijk bekennen toen Annet Bak en Rick Grobbee mij een blik gunden op de resultaten van hun Rotterdamse trial (2). Zij hadden aan vrijwilligers filterkoffie en de in Finland en Noorwegen gebruikelijke kookkoffie gegeven, en kookkoffie verhoogde onmiskenbaar het cholesterol. Maar hoe kon dat?

Download hier de pdf.

Reageer op dit artikel