artikel

Overgewicht in het perspectief van de maatschappelijke omgeving

Algemeen

De groeiende overgewichtproblematiek moet naast de voedingskundige, genetische of medische aspecten ook in zijn maatschappelijke context worden begrepen. De voorstellen om het tij te keren, die in het debat over overgewicht worden gedaan, refereren daar vaak ook aan. Denk aan de vettax, een verbod op frisdrankautomaten op scholen of meer voorlichting. Het is echter onbekend of deze maatregelen zinvol zijn, door het ontbreken van inzicht in de achterliggende maatschappelijke processen. De essaybundel De obesogene samenleving: maatschappelijke perspectieven op overgewicht gaat in op de achtergronden van de problematiek, om zo meer te kunnen zeggen over de mogelijke aanpak ervan.

Download hier de pdf.

Reageer op dit artikel