artikel

Welke genen zijn betrokken bij het metabool syndroom? / Middelomtrek voorspelt kans op sterfte bij ouderen

Algemeen

Te veel buikvet, hoge bloedsuikerwaarden, een verstoorde vetbalans (te hoge niveaus van triglyceriden en een te lage HDL-cholesterol spiegel in het bloed) en een hoge bloeddruk komen vaker samen voor in één persoon dan je door kans alleen zou verwachten. Dit cluster van gezondheidsklachten is inmiddels zo bekend dat het een eigen naam heeft gekregen, het metabool syndroom. En… De laatste decennia heeft er wereldwijd een stijging in de prevalentie van overgewicht en obesitas plaatsgevonden in alle leeftijdsgroepen. Overgewicht en obesitas hangen samen met ziekten, zoals hart- en vaatziekten en respiratoire aandoeningen, een verminderde kwaliteit van leven en sterfte.

Download hier de pdf.

Reageer op dit artikel