artikel

De passie van… Raymond Gemen *

Algemeen

De passie van… Raymond Gemen *

Raymond Gemen is project-assistent bij EUFIC (European Food Information Council) op het gebied van voeding en gezondheid

Hoe bent u in de voedingssector terecht gekomen?
Als kleine jongen zat ik aan de ontbijttafel al de voedingswaarde van het broodbeleg te bestuderen. Daarnaast heb ik altijd veel gesport, voeding is dan ook een belangrijk aspect. Na mijn middelbare school ben ik de studie Biologie gaan volgen aan de universiteit van Utrecht. Hierna volgde ik de studie Nutrition & Health in Wageningen waar ik de titel Master of Science behaalde. Mijn stage én thesis heb ik gedaan in de voedingsindustrie. Ik heb onderzocht hoe producten gezonder kunnen worden, gebaseerd op de huidige wetenschappelijke inzichten. In 2011 kreeg ik de kans om een traineeship te doen bij het Joint Research Centre van de Europese Commissie in Italië. Daar heb ik meegewerkt aan op wetenschap gebaseerde beleidsondersteuningen op het gebied van voeding en gezondheid.

Ik hecht veel belang aan gedegen communicatie waarin informatie niet alleen “wetenschappelijk” is, maar ook “begrijpelijk” waarin de implicaties van de onderzoeksbevindingen duidelijk naar voren komen. Mede hierom verheug ik mij dan ook erg op de plek in de redactieadviesraad van Voeding Nu, waarvoor ik gevraagd ben.

Wat houdt uw huidige werk in?
Momenteel ben ik werkzaam voor EUFIC, de European Food Information Council, dat in Brussel is gevestigd. Ik ben werkzaam in het team voeding en gezondheid en vertaal wetenschappelijke informatie naar voor de consument begrijpbare tekst. Het doel van mijn werk is om mensen te voorzien van objectieve informatie over gezonde, gebalanceerde en veilige voeding. De inhoudelijke werkzaamheden zijn erg gevarieerd: van het schrijven van verschillende soorten communicatie tot het opnemen van podcast interviews op wetenschappelijke congressen over gezonde en veilige voeding. Daarnaast werk ik samen met academici uit verschillende landen, bijvoorbeeld in Europese projecten. Het is een zeer internationale functie. Dit komt doordat EUFIC informatie verstrekt in elf Europese landen.

Wat zou u nog onderzocht willen zien?
Onderzoek naar succesfactoren die kunnen leiden tot langdurige, gezondheidsgerelateerde gedragsveranderingen. De mens weet redelijk goed hoe we zouden moeten leven en wat we moeten eten om op lange termijn het risico op chronische ziektes te verlagen; mensen willen ook gezond oud worden. Maar blijkbaar is het korte-termijn gevoel van lekker eten en luieren voor veel mensen toch sterker en het bewustzijnsgevoel van ziekte vele jaren later niet sterk genoeg. Interventies waarbij verschillende partijen in de samenleving betrokken zijn, hebben positieve resultaten laten zien op bijvoorbeeld overgewicht bij kinderen. Denk aan de Epode methode die in Frankrijk ontwikkeld is.

Ik zie het als een uitdaging om de aanpak van een dergelijke interventie goed te monitoren en te evalueren. Hierdoor krijgen wij beter inzicht in welke factoren doorslaggevend zijn voor een goed resultaat. Dit draagt dan weer bij aan de ontwikkeling van een interventie die enerzijds aangepast kan worden aan de lokale setting, en anderzijds zo duurzaam mogelijk is zodat deze blijvend kan zijn en verbeterd kan worden.

Naam: Raymond Gemen
Geboortedatum: 9-11-1982
Woonplaats: Brussel
Functie: Project-assistent bij EUFIC (European Food Information Council) op het gebied van voeding en gezondheid

Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 10 van oktober 2013 op bladzijde 26

Reageer op dit artikel