artikel

De Passie van: Nelleke Stegeman *

Algemeen

De Passie van: Nelleke Stegeman *

‘Eerst kijken of voeding iets met de aandoening te maken zou kunnen hebben.’

Hoe bent u in de voedingssector terecht gekomen?
‘Na het gymnasium ben ik biologie gaan studeren aan de Universiteit van Groningen. Ik wilde graag biochemicus worden. Het eerste jaar vond ik enorm leuk, maar halverwege het jaar kwam ik erachter dat ik helemaal niet in een laboratorium wilde werken. Ik wilde met mensen werken. Toen heb ik besloten om na het behalen van mijn propedeuse over te stappen naar de opleiding Voeding en Diëtetiek in Amsterdam. Achteraf zag ik dat ik mij als kind al interesseerde voor voeding. Toen realiseerde ik mij dat niet zo.

Na mijn opleiding heb ik vijf jaar in een gezondheidscentrum in Rotterdam gewerkt als diëtist. Daarnaast heb ik een studie sociologie gevolgd omdat ik mij meer wilde verdiepen in het gedrag van de mens. Na mijn werk als diëtist ben ik les gaan geven. Eerst op het HBOV, probleemgestuurd onderwijs aan de Fontys Hogescholen in Eindhoven en later aan de faculteit gezondheid van de Hogeschool Utrecht.

Naast lesgeven ben ik boeken gaan schrijven. Mijn eerste boek was een studieboek dat al sinds 1984 gebruikt wordt in het hoger beroepsonderwijs en het universitair onderwijs waar ‘voeding’ onderdeel is van het curriculum. Daarna volgden nog een aantal voedingsboeken en een kinderkookboek.’

Wat houdt uw huidige werk in?
‘Er is een soort patroon ontstaan waarbij ik elke vijf jaar iets anders doe. Maar het was altijd een combinatie van schrijven en lesgeven. Ik heb nu een minor voeding ontwikkeld. Deze minor is ontwikkeld voor alle studenten die geen voeding studeren. We hebben studenten uit de gezondheidszorg, pedagogiek, verpleegkunde, journalistiek, farmacie, maatschappelijk werk.

Op schrijfgebied heb ik mij beziggehouden met de zesde druk van mijn boek “Voeding bij gezondheid en ziekte”. In 2012 heb ik het nieuwe “Zakboek Voeding” gemaakt. Dit boek omschrijft gezondheidsproblemen die op de een of andere manier te maken kunnen hebben met voeding. Het is bedoeld als opzoekboek voor professionals in de gezondheidszorg. Daarnaast refereert het boek aan “Voeding bij gezondheid en ziekte”, daarin staat het waarom achter de aandoening uitgelegd. Mijn doel is dat hulpverleners altijd eerst kijken of voeding er iets mee te maken heeft.’

Wat zou u nog onderzocht willen zien?
‘Waar ik mij erg aan stoor is de kul die voedingsgoeroes als Kris Verburgh (van het boek de Voedselzandloper, red.) verspreiden. Het is een hype waarin veel mensen meegaan. Ik zou graag willen dat wij als voedingsprofessionals er samen voor kunnen zorgen dat mensen niet achter die hypes aanlopen, maar echt beter gaan eten en vooral ook lekkerder. Dat mensen niet zo gestrest zijn als het om voeding gaat.

Ook zou ik het hele verhaal rondom vetten eens goed uitgezocht willen zien. Daar zijn zoveel tegenstrijdige berichten over de wereld in geholpen. Wij weten heel veel nog niet en dat maakt het onduidelijk. Vetten zitten complex in elkaar. Het is te simpel om alle verzadigde vetten op een hoop te gooien en daar één advies aan te koppelen.’

Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 12 van december 2013 op bladzijde 11

Reageer op dit artikel