artikel

Producten onder de loep: Macuview *

Algemeen

Producten onder de loep: Macuview *

Ondernemer Jos Nelissen komt uit een geslacht van pluimveehouders. Sinds 1990 runt hij samen met zijn vrouw een van origine traditioneel eierproductiebedrijf in Oirlo in Noord-Limburg. Maar een ei is meer dan een ei, dacht Nelissen bij het voeren van zijn bedrijf. In de afgelopen decennia ontwikkelde hij samen met onderzoekers van verschillende univer- siteiten en instituten binnen zijn bedrijf Newtricious het voedingssupplement Macuview, op basis van eigeel, dat bedoeld is om een normaal gezichts- vermogen in stand te houden.

Jos Nelissen, oprichter Newtricous
‘Aan een ei zit weinig beleving, het is een commodity, en dat is al heel lang zo. Om deze reden ben ik op zoek gegaan naar mogelijkheden om meer met een ei te doen. Een ei is van nature een mooi product dat veel verschillende voedingsstoffen in zich heeft, in drie weken tijd moet er een volwaardig kuiken uit een ei komen. Vanuit het idee dat een ei veel waardevolle en gezonde stoffen bevat, ben ik gaan zoeken naar nieuwe producten en mogelijkheden waarmee we ons traditionele ei konden onderscheiden van andere producten. Hiervoor heb ik rond het jaar 2000 de hulp gezocht van onderzoekers van onder andere Wageningen Universiteit en de universiteit Maastricht. In 2006 is er een consortium opgericht, Newtricious, waarin we inmiddels met vijftien mensen werken aan nieuwe ideeën voor voedingsmiddelen op basis van ei die een meerwaarde kunnen hebben voor de gezondheid. We doen nu bijvoorbeeld studie naar een product dat bijdraagt aan de gezondheid van hart en bloedvaten door peptiden uit ei.

Ons afgeronde product op dit moment is Macuview, dat we niet alleen in Nederland, maar ook in Engeland en de VS in de markt aan het zetten zijn. Macuview is een voedingssupplement op basis van eierdooier en karnemelk en wordt in poedervorm aangeboden, in sachets. We mogen claimen dat het bijdraagt aan het instandhouden van een normaal gezichtsvermogen. Dat komt door de extra hoeveelheid DHA (een omega-3-vetzuur) in het ei, een door de Europese Voedsel- en Veiligheidsautoriteit (EFSA) goedgekeurde gezondheidsclaim. Een sachet bevat 170 mg DHA. Behalve extra omega-3 zit er ook meer luteïne en zeaxanthine in ons eiproduct. De extra luteïne en zeaxanthine komt via het voer van de kippen in de eieren terecht. Als grondstof voor luteïne wordt de bloem van het Afrikaantje (Tagetes) gebruikt, voor zeaxanthine onder andere speciaal geselecteerde mais.

Er zijn op dit moment een aantal trials bezig, in samenwerking met de universiteiten van Manchester, Bonn en Boston, waarmee we de relatie tussen de hoeveelheid luteïne, zeaxanthine in ons eiproduct en de preventie van maculadegeneratie willen aantonen. We mogen op dit punt nog geen gezondheidsclaim voeren van EFSA, omdat ons onderzoeksdossier nog onvoldoende is onderbouwd. Desalniettemin zijn we nu wel bezig ons product in Nederland uit te rollen. We doen dat in Nederland via high-end opticiens en optometristen, dus via de betere optiek en vervolgens de apotheek (waar Macuview verkrijgbaar is).

Ons idee is dat luteïne, zeaxanthine en DHA bijdragen aan het in stand houden van de zintuigcellen van de ogen, in het bijzonder de macula, de gele vlek. Dit is het centrale deel van het oog. Vooral van mensen boven de 55 jaar is bekend dat de macula achteruit kan gaan. Behalve de leeftijd zijn erfelijke factoren, zoals de huidskleur en een lichte kleur ogen, van invloed op het ontstaan van de ziekte. Doordat luteïne, zeaxanthine en DHA makkelijk binden aan vetten in de eierdooier wordt het ook makkelijk opgenomen door de mens, wat we terugzien in onderzoeken die we bij proefpersonen hebben laten uitvoeren.

In Nederland worden jaarlijks zo’n 130.000 mensen met maculadegeneratie gediagnosticeerd. We denken dat het aantal mensen dat ermee te maken heeft nog een factor tien groter is, alleen wordt dat niet herkend. We denken dat als je in een vroeg stadium Macuview neemt, dat daarmee verdere degeneratie van de gele vlek, de macula, kan worden voorkomen. In een verder gevorderd stadium van de ziekte, als het zicht nog maar 50 procent is, is het proces niet meer omkeerbaar.

Ik zie Macuview niet als medicijn, het wordt als voedingssupplement aangeboden en kan als drank genomen worden. Het gaat in hoofdzaak om preventie via de voeding. Het product kost twee euro per sachet, wat neerkomt op zo’n zestig euro per maand. Ik realiseer me dat dat voor velen prijzig kan zijn, maar het gaat wel om het behoud van je ogen. Hoeveel is je dat waard? Ik verwacht wel dat als ons product een bredere afzet gaat krijgen, dat de prijs dan navenant kan dalen.’ 

Mirella Dresch, diëtiste voedingsadviesbureau Nutri-Sana
‘Ei met een extra hoog luteïnegehalte vind ik een interessante ontwikkeling. Vooral als zo’n verrijkt ei in onbewerkte vorm in de supermarkt verkrijgbaar zou zijn. Dan kan een consument op een goedkopere manier profiteren van een luteïne verrijkt ei, bovendien zonder toevoegingen als suiker enz. Zeker als mensen daarnaast kiezen voor groenten en vruchten die veel luteïne en zeaxanthine bevatten kan het maculapigment dan toenemen.  

De hoeveelheid luteïne en zeaxhanthine per dagdosering in Macuview is niet hoog. Het is een voordeel dat het pigment gebonden is aan de vetten in het ei. Er zijn echter supplementen die minstens een tienvoudige hoeveelheid luteïne en zeaxhanthine bevatten en die nog geen vijftien euro per maand kosten. De hoge prijs van Macuview vind ik een nadeel, omdat er voordeligere alternatieven zijn om meer luteïne en zeaxanthine binnen te krijgen.   

De gezondheidsclaim ‘instandhouding van een normaal gewichtsvermogen’ op basis van de aanwezigheid van DHA zou in principe bij elk visoliepreparaat kunnen worden gemaakt.’

Annet Roodenburg, Lector Voeding & Gezondheid, HAS Hogeschool, Den Bosch
‘Newtricious is een geweldig leuk bedrijf, ondernemend en innovatief, zoekend naar nieuwe toepassingen van een op zich al heel mooi voedingsmiddel, namelijk: het ei. Interessant weetje wat betreft de zoektocht naar de beschermende werking van luteïne en zeaxanthine tegen maculadegeneratie is het feit dat, de macula (of gele vlek) zeer rijk is aan luteïne en zeaxanthine. Deze carotenoïden veroorzaken ook mede de gele kleur van het eigeel. Toch vind ik de suggestie die nu rond het product hangt, namelijk dat dit product beschermend werkt tegen maculadegeneratie wat voorbarig. Tenslotte is de claim niet voor niets onvoldoende onderbouwd bevonden door de EFSA voor een goedkeuring als gezondheidsclaim. Er wordt nu druk gewerkt aan onderzoeken die de werkzaamheid moeten aantonen. Misschien komt het bewijs eraan. Maar het is er nog niet.’

Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 7/8 van juli/augustus 2014 op bladzijde 20

Reageer op dit artikel