artikel

Producten onder de loep: Simply Spices *

Algemeen

Producten onder de loep: Simply Spices *

Een compact doosje met zes kruidenpotjes ligt in de brievenbus. Keurig hermetisch verpakt. De smaken heb ik zelf kunnen uitkiezen via de website van Simply Spices, ze zijn niet elders te koop. Opvallendste verschil met andere kruiden: ze zijn vrij van 24 allergene stoffen die op de LeDa-lijst staan en vrij van toegevoegde E-nummers, speciaal voor hen die op dieet zijn, maar ook lekker voor de Nederlander die van een smaakvolle maaltijd houdt en toevoegingen wil vermijden.

Betty Groen, diëtist en marketingadviseur en haar collega Kirsten Molen, marketeer bij Simply Sices, Nijkerk
‘Wij horen als Dutch Spices bij de Bieze Food Group die zich van oudsher richt op de groothandel, horeca en instellingen. Wij merkten jaren terug al dat er meer vraag kwam naar kruidenmixen zonder allergenen. We stelden deze al samen in onze bestaande fabriek door op iedere eerste werkdag van de week te beginnen met de allergeenvrije productie, maar er blijft dan altijd nog kans op kruisbesmetting. Om deze reden en door de toegenomen vraag hebben we een aparte fabriek opgezet, waarin we uitsluitend allergeenvrij produceren. We hebben ervoor gekozen om niet alleen de 14 allergenen die volgens de Europese wet moeten worden geëtiketteerd uit te sluiten, maar 24 allergenen die genoemd zijn op de LeDa-lijst.

Onze werkwijze stelt hoge eisen aan onze grondstoffenleveranciers. Er moet gedurende het hele productie- en transportproces op worden gelet dat er geen kruisbesmetting kan plaatsvinden. We hanteren hierbij de Vital-norm, een allergenenmanagementsysteem dat mede vanuit TNO is ontwikkeld en voor veel bedrijven in de wereld als standaard wordt gehanteerd. Voldoen aan de Vital-norm betekent dat 99 procent van de populatie die allergisch is onze producten veilig kan eten.
Met onze allergeenvrije lijn Simply Spices richten we ons nu ook direct op consumenten. In eerste instantie op mensen die allergenen willen vermijden, maar we kunnen met onze producten ook een bredere doelgroep aanspreken die toegevoegde E-nummers in de voeding wil vermijden. Want onze producten zijn puur en smakelijk, zonder toevoegingen. Daarnaast hebben we een lijn kruidenmixen met minder zout die aansluit bij een behoefte van gezondheidsbewuste consumenten om ook minder zout te gebruiken. Binnenkort zullen we ook voor de grootkeukens en horeca met grotere verpakkingen kruidenmixen op de markt komen. En sinds juni hebben we marinades, (kook)sauzen en paneermengsels waarin geen allergenen zitten. Een topper binnen de sauzen is de satésaus, vrij van 24 allergenen en dus ook pindavrij. Deze saus hebben we laten proeven op verschillende beurzen en blijkt goed in de smaak te vallen.

We hebben nu 40 smaken voor de consumentenlijn Simply Spices. Vooral de speciaal door ons samengestelde, nieuwe mengsels zijn populair, zoals Bob’s Green Garden Rosemary’s salt, rozemarijn met zout. De kruiden zijn per sixpack te bestellen, die via de website zelf is samen te stellen. Een sixpack kost 14,95 euro, inclusief verzendkosten.’

Marjan van Ravenhorst, Allergenenconsultancy, Scherpenzeel
‘Ik was betrokken bij de bouw van de allergeenvrije productielocatie en weet dat de producent een strak allergenenbeleid heeft doorgevoerd. De productieruimte is geheel afgesloten van de overige ruimten. Personeel komt via speciale omkleedsluizen binnen en ook voor apparatuur en materialen zijn speciale procedures. Bij andere bedrijven wordt vaak alleen naar de ingrediënten gekeken en dan bevat bijvoorbeeld witte peper inderdaad geen allergenen. Toch kan witte peper vanuit het land van herkomst of in de verwerkende bedrijven besmet raken met pinda. Bij Simply Spices wordt hierop strikt gecontroleerd bij de leverancierselectie en bij ingangscontrole. Er wordt niets aan het toeval overgelaten qua beheersing van de risico’s op kruisbesmetting bij de leveranciers en in de productie.

Bovendien is niet alleen rekening gehouden met de veertien wettelijke allergenen, maar nog eens met tien extra allergenen. Dat levert een uniek product op.
Het voordeel is dat door gebruik van deze kruiden gerechten geschikt zijn voor alle eters in een gezin. ‘Onverwachte’ allergenen zitten vaak in de smaakmakers zoals kruidenmixen (bijvoorbeeld mosterd in kerrie), sauzen als Worcestersaus (vis) en andere producten zoals gebakken uitjes (gluten) of sambal (garnalen). Om risico’s te mijden worden dit soort producten vaak niet gebruikt door mensen met een allergie. Dat levert een minder smakelijk én apart gerecht op voor de persoon met een allergie. Dat hoeft bij gebruik van de kruiden van Simply Spices dus niet en daardoor kan men sámen lekker eten.’

Erna Botjes, voorzitter Stichting Voedselallergie, Nijkerk
‘We hebben respect voor hoe de fabrikant van Simply Spices heeft meegedacht met de allergische consument. Onze leden hebben een wensenlijstje. Ook eens shoarma of nasi/bami kunnen maken stond hoog. Veilig koken met verse producten hoort bij het dagelijkse leven. Maar kruiden toevoegen? Het gebruik van kant-en-klaar mengsels is risicovol.

Voor ernstig allergische mensen kan een spoortje al tot een nare of ernstige reactie lijden. Denk bijvoorbeeld voor sommige allergenen in microgrammen als uitlokkende dosis. Dat kan bijvoorbeeld net dat sesamzaadje zijn. Al met al geen sinecure, zowel voor de fabrikant als de allergische consument.

We horen enthousiaste reacties over deze kruidenlijn. Het is nu mogelijk kruiden te kopen, waar alleen ook echt in zit, wat de verpakking vermeldt. Die veiligheid is zo belangrijk!

Kruiden zitten in de hele voedselketen, van halffabrikaat tot kant-en-klaar product. Daar ligt ook een wens. Gemaksvoedsel is niet veilig als je een voedselallergie hebt. Ook de komende verandering van de allergenenwetgeving van niet-verpakt voedsel zal de nodige vragen en problemen kunnen opleveren. “Wat zit erin?” is niet altijd eenvoudig te beantwoorden. Dan hebben we het nog niet eens over de gebruikte kruiden. Meedenken met je allergische klant is vaak niet eenvoudig. Ook al is daar zoveel winst te behalen. Een tevreden klant komt namelijk terug. Voor zowel de supermarkt als de horeca ligt daar een uitdaging. Simply Spices is een voorbeeld hoe het ook kan. Het vraagt zeker omdenken, maar het kan. Voor de etiketten geldt: wat er niet op staat, zit er niet in. Een menukaart volgens deze belofte … zie het als uitdaging, niet als lastig. Duidelijkheid. Veiligheid. Smakelijk eten met voedselallergie kan. Nu graag nog buiten de deur. Het is meer dan investeren in veiligheid. Het is ook investeren in lekker eten voor iedereen.’

Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 9 van september 2014 op bladzijde 20

Reageer op dit artikel