artikel

De passie van… NAV-lid Lidwien Franke *

Algemeen

De passie van… NAV-lid Lidwien Franke *

‘Op de lagere school wilde ik kok of schrijfster worden. Mijn moeder opperde toen dat het dan maar kookboekenschrijfster moest worden. Onderwerpen zoals voeding, ziekte en gezondheid van de mens bleven mij interesseren.

Hoe bent u in de voedingssector terecht gekomen?
‘Op de lagere school wilde ik kok of schrijfster worden. Mijn moeder opperde toen dat het dan maar kookboekenschrijfster moest worden. Onderwerpen zoals voeding, ziekte en gezondheid van de mens bleven mij interesseren. Vandaar dat ik gekozen heb voor Voeding en Diëtetiek. Toen ik na vier jaar afgestudeerd was, wilde ik mij verder specialiseren waardoor Voeding en Gezondheid in Wageningen een logisch vervolg was.

Ik had altijd al interesse voor onderwijs en voorlichting. Als er iets geschreven of gepresenteerd moest worden, vond ik dat altijd leuk. Ook het concept functionele voeding trok mij aan. Zowel op het HBO als tijdens mijn tijd in Wageningen koos ik (deels onbewust) vakken en opdrachten waarin beide thema’s terugkwamen. Tijdens mijn buluitreiking kreeg ik letterlijk een baan als docent aan de Hogeschool van Amsterdam in mijn schoot geworpen door de toenmalige studiecoördinator die afwist van mijn affiniteit met onderwijs. Ik heb eerstejaarsstudenten Voeding wegwijs gemaakt in de beginselen van onderzoek. Aan het einde van het schooljaar kwam de vacature bij Yakult voorbij. Die baan leek wel voor mij gemaakt. De combinatie van wetenschap en voorlichting over voeding en darmmicrobiota is leuk en afwisselend.’

Wat houdt uw huidige werk in?
‘Onze afdeling kent twee pijlers, onderzoek en voorlichting op het gebied van darmmicrobiota, probiotica en (darm)gezondheid. We initiëren en coördineren wetenschappelijk onderzoek (het uitvoeren vindt plaats bij instellingen en onderzoekscentra) en geven voorlichting aan gezondheidsprofessionals, medici en wetenschappers. Wij ontwikkelen al onze communicatiematerialen zelf. Hiervoor hebben we kennis nodig. Dat is het onderdeel waar ik me vooral mee bezighoud. Ik lees veel publicaties en bezoek (inter)nationale congressen. Wetenswaardigheden deel ik met mijn collega’s zodat iedereen genoeg input heeft voor de communicatie naar de verschillende doelgroepen.

Ik houd mij ook bezig met voorlichting zoals het geven van lezingen en ben betrokken bij de organisatie van wetenschappelijke seminars in onze fabriek. Wij hebben in oktober bijvoorbeeld voor de derde keer het ‘Ziek van Darmproblematieksymposium’ georganiseerd, met top-sprekers die voor een volle zaal met artsen en specialisten stonden. Daar ben ik best trots op!’

Wat zou u nog onderzocht willen zien?
‘Ik geloof sterk in de kracht van educatie. Voorkomen is beter dan genezen. De toename van overgewicht en metaboolsyndroom baart me enorme zorgen en is niet iets dat je met een wonderdieet wel even oplost. Als diëtist bij de thuiszorg zag ik al hoe moeilijk het was voor de meeste cliënten om een blijvende gedragsverandering te bewerkstelligen. Hier moet iets veranderen. Ik zou graag willen zien dat er meer aandacht aan voeding en gezondheid op basis- en middelbare scholen wordt besteed. Niet af en toe een themaweek, maar structurele lessen over wat macro- en micronutriënten zijn, hoe voedsel verbouwd en geproduceerd wordt en wat er in het lichaam gebeurt. Kinderen pikken dingen snel op en ik ben ervan overtuigd dat als zij snappen wat de invloed is van voeding en lichaamsbeweging, ze in staat zullen zijn de goede keuzes te maken. Maar die lessen moeten wel gegeven worden door gekwalificeerde professionals of bijvoorbeeld derde- of vierdejaars studenten Voeding. Zij hebben genoeg kennis om de basisbeginselen uit te leggen en scholieren enthousiast te maken.’

Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 11 van november 2014 op bladzijde 13

Reageer op dit artikel