artikel

De passie van… Denise de Ridder

Algemeen

De passie van… Denise de Ridder

‘Ik werd docent psychologie aan de Universiteit Utrecht in 1991, na een studie pyschol0gie en promotie aan dezelfde universiteit. In 2002 werd ik benoemd tot hoogleraar Gezondheidspsychologie.

Hoe bent u in de voedingswereld terechtgekomen?
‘Ik werd docent psychologie aan de Universiteit Utrecht in 1991, na een studie pyscholgie aan dezelfde universiteit. In 2002 werd ik benoemd tot hoogleraar Gezondheidspsychologie. Ik onderzoek nu in het bijzonder de psychosociale aspecten van gezondheid en ziekte. Verder liggen mijn onderzoeksinteresses bij zelfregulatieprocessen en gezondheidsgedrag, daarbij is eten een mooi voorbeeld. Het is voor mensen lastig hoe zij met eten de balans moeten zoeken; aan de ene kant willen ze genieten van eten en aan de andere kant willen ze op hun lijn letten. Dat zelfregulatieconflict doet zich op meer terreinen voor, maar vooral met eten is het voor veel mensen heel moeilijk te hanteren.’

Wat houdt uw huidige werk in?
‘Ik ben hoogleraar Gezondheidspsychologie, en geef leiding aan een team van onderzoekers. Ik ben projectleider van het onderzoeksproject TEMPEST dat recent is afgesloten. Het is een team van onderzoekers uit negen verschillende landen, waarbij we onderzoek doen naar wat kinderen en jongeren zelf kunnen doen om gezond te eten en een gezond gewicht te behouden. Het onderzoeksteam heeft  als doel een helder beeld te krijgen van welke methoden kinderen kunnen aanleren om beter met ongezonde verleidingen om te gaan. Verder hebben we recent een nieuwe mastertrack Gezondheidsbevordering opgezet voor mensen die interesse hebben in het op een innovatieve manier bijdragen aan het bevorderen van een gezonde leefstijl. Ook schrijf ik aanvragen voor onderzoeken en coördineer ik cursussen en lezingen. Nu is er een cursus gezondheidsbevordering en een cursus nudges (een duwtje in de goede richting geven, red.). Ook geef ik lezingen bij GGD’s, maar ook aan diëtisten, adviesraden, leken en aan universiteiten in het binnen- en buitenland.

Wat zou u nog onderzocht willen zien?
‘We doen altijd net of mensen zelf in de hand hebben of ze gezond kunnen eten. We gaan ervan uit dat ze het zelf kunnen beslissen en zelf de volledige controle hebben over hun eetgedrag. Maar eigenlijk wordt ons gedrag bepaald door onze omgeving en die is niet altijd even gezond. Ik zou meer onderzoek willen naar hoe mensen hun omgeving zien. Zijn zij zich er bewust van dat hun eetgedrag wordt bepaald door hun omgeving? En zo ja, hoe kunnen we dat veranderen?’

Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 7/8 van juli/augustus 2015 op bladzijde 15

Reageer op dit artikel