artikel

Kattenvoer in de ruimte *

Algemeen

Kattenvoer in de ruimte *

Tot vier jaar geleden zweefde astronaut André Kuipers in zijn ruimteschip boven de aarde. Hij zag daar de schoonheid van de planeet, maar ook de verwoestingen die de mens aanrichtte. Zo verdween steeds meer bos. Tegenwoordig is de voormalig ruimtereiziger duurzaamheidsambassadeur voor het Wereld Natuur Fonds (WNF), waar hij zich onder andere bezig houdt met verantwoord consumeren.

Nog steeds weten mensen nauwelijks waar producten die ze eten vandaan komen en welke impact ze hebben op onze aarde, vertelt André Kuipers in de marge van de Europese Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie nabij Schiphol. ‘Ze realiseren zich niet dat ook zij bijdragen aan de teloorgang van de planeet. Iedereen wil comfortabel leven en veel geld verdienen zonder daarbij aan de gevolgen voor het milieu te denken.’

Sprookjesachtige aarde

In december 2011 vertrok astronaut Kuipers voor het laatst 193 dagen naar de ruimte. ’s Nachts zag de aarde er met al die lichtjes sprookjesachtig uit. Maar al snel besefte de ruimtevaarder dat er iedere dag zo’n 200.000 mensen bij kwamen. De aarde is mooi maar ook erg kwetsbaar. De hoeveelheid vruchtbare grond en zoet water is beperkt, realiseert Kuipers zich. In zijn spreekbeurten zoals ook hier in Amsterdam stimuleert hij dan ook bewustwording.  Door middel van satellietbeelden toonde Kuipers dat door palmolieproductie veel bos tegen de vlakte gaat. ‘We moeten zien dat we snel alles beschermen. Dit mag niet ten koste gaan van de omgeving’, vertelde hij zijn gehoor.

Geen vlees
Zelf geeft Kuipers het goede voorbeeld. Hij eet thuis geen vlees, alleen in het restaurant als hem dat wordt aangeboden. Het hout in zijn huis draagt het FSC-keurmerk en op het dak van de boerderij staan zonnepanelen.  Ook toen hij de ruimte inging, probeerde Kuipers nog bewust bezig te zijn. ‘We mochten ook zelf voedsel meenemen. Dan nam ik kaas mee en ook – als een soort statement –  Marin Stewardship Councel (MSC)-gecertificeerde vis.’ De rest van het eten aan boord was van te voren geprepareerd en voorzien van alle noodzakelijke voedingsstoffen. Het moest ruim een jaar goed blijven en varieerde van beef teriyaki tot lasagne. Het eten was afkomstig uit alle wereldkeukens.  ‘Het eten was kleverig. Een beetje zoals kattenvoer. Het voedsel mocht geen druppeltjes bevatten en niet kruimelig zijn’, geeft Kuipers uitleg.

Duurzaamheid en wetenschap
De kans dat hij weer de ruimte ingaat, acht de astronaut astronomisch klein. Europa mag jaarlijks maar één astronaut leveren en Nederland is onlangs nog aan de beurt geweest. ‘Vroeger waren er meer lanceringen en mocht en verbleef je één week in de ruimte. Nu blijf je een half jaar en zijn er dus minder lanceringen.’

Aan één avontuur komt een einde, een ander begint. Kuipers zet zich nu in voor de samenleving en dan met name op het gebied van wetenschap, onderwijs en duurzaamheid.  Zo promoot hij als ambassadeur van het Techniekpact wetenschap en techniek en presenteert hij voor de NTR het televisieprogramma De Kennis van Nu.

Ruimtevaart centraal
Na zijn studie geneeskunde werd André Kuipers keuringsarts bij de Koninklijke luchtmacht waar hij onderzoek deed naar ruimteziekte bij astronauten en ruimtelijke desoriëntatie bij vliegers. Vervolgens ging hij aan de slag als wetenschappelijk onderzoeker bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. In 1998 selecteerde de organisatie Kuipers als astronaut. Na jaren van training ging hij in 2004 de ruimte in voor een week. In 2011 gebeurde dit nog een keer, alleen nu voor een half jaar.

Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 7/8 van juli/augustus 2015 op bladzijde 7

Reageer op dit artikel