artikel

‘Pleidooi voor gebruik term probiotica’ *

Algemeen

‘Pleidooi voor gebruik term probiotica’ *

Gezondheidsclaims voor voedingsmiddelen waaraan bacteriën zijn toegevoegd mogen volgens de Europese Voedsel- en Veiligheidsautoriteit (EFSA) niet gemaakt worden. Zelfs de term probiotica, wat letterlijk ’voor het leven’ betekent, mag niet worden gebruikt omdat deze op zichzelf al een positief effect zou suggereren. De term probiotica mag om deze reden dus niet op een verpakking van een product staan, evenmin termen als bevat ‘levende’ of ‘actieve’ bacteriën.

Alleen een verwijzing naar de inhoud, bijvoorbeeld ‘bevat lactobacillus’ is toegestaan. Tijdens het 8ste Internationale Yakult Symposium dat dit voorjaar in Berlijn werd gehouden, hekelde de Ierse onderzoeker Colin Hill van de Universiteit van Cork de onmogelijkheid om over ‘probiotica’ te spreken. Namens de International Scientific Association for Probiotics an Prebiotics (ISAPP) hield hij een pleidooi voor een herbezinning rond van de restricties rond de term probiotica. ‘Je kunt niet alle microbiota over een kam scheren als het gaat om hun mogelijke effect op de gezondheid. Sommige hebben geen effect, sommige een stamspecifiek effect, maar je kunt evengoed niet bepalen dat er geen enkel effect is’, licht Hill toe. ‘We willen dat de term probiotica weer een te gebruiken term kan zijn voor consumenten, wetenschappers, het bedrijfsleven en de wetgever. Een term hoeft niet perfect te zijn om te kunnen gebruiken.’

In een Consensus Statement stelt ISAPP voor een onderscheid te maken in drie categorieën probiotica: live/activ (levende cultures, bijvoorbeeld in traditioneel gefermenteerde producten of in faecestransplantatie); probiotica (soorten die redelijkerwijs, op basis van wetenschappelijk onderzoek, een mogelijke bijdrage aan de gezondheid zouden kunnen leveren); probiotica plus een gezondheidsclaim (soorten waarvan bewezen is dat ze een effect hebben op de gezondheid.
Meer informatie: www.isapp.net

Voeding Nu houdt in samenwerking met NZO op 8 september de Basic-bijeenkomst ‘Zuivel als onderdeel van een gezond voedingspatroon’, over de gezondheid van zuivel en de rol van het microbioom, met nadruk op pre- en probiotica. Zie pagina 2 en http://admin.voedingnu.nl/bijeenkomsten.

Ook is Voeding Nu partner van het symposium ‘Gezonder oud worden, microbiota-modulatie door leefstijlinterventie’, dat op 13 oktober in Houten plaatsvindt.

Dit artikel verscheen in Voeding Nu nummer 7/8 van juli/augustus 2015 op bladzijde 6

Reageer op dit artikel