artikel

De passie van Tamara de Weijer

Algemeen

De passie van Tamara de Weijer

“In negen jaar heb ik misschien vijf uur les gekregen over voeding”, aldus Tamara de Weijer, huisarts, oprichter en voorzitter Vereniging Arts en Voeding.

HOE BENT U IN DE VOEDINGSSECTOR TERECHTGEKOMEN?

“4,5 jaar geleden ben ik anders gaan eten. Ik merkte dat ik mij daardoor veel fitter en energieker voelde. Dat vond ik zo interessant dat ik mij meer in voeding en hoe ik dat in de spreekkamer kan toepassen ben gaan verdiepen. Uiteindelijk ben ik toen een patient gaan begeleiden waarbij net suikerziekte was geconstateerd. Dat ging zo goed dat ik er nog meer van wilde weten. Ook kwam ik in aanraking met de stichting Voeding Leeft. Van de deelnemersraad daarvan heb ik veel geleerd. Ik las onderzoeken en boeken om mijn kennis over voeding en leefstijl te vergroten en in de praktijk toe te passen. De Vereniging Arts en Voeding heb ik opgestart omdat er binnen de reguliere geneeskunde nog geen of amper een link wordt gelegd met voeding. Binnen de opleiding geneeskunde en bijbehorende specialisaties hoort gewoon veel meer over voeding en leefstijl. In mijn negen jaar durende opleiding heb ik misschien vijf uur les gekregen over voeding, dat is echt heel treurig en dat moet anders. Met de vereniging wil ik artsen het belang van goede voeding in laten zien.”

WAT HOUDT UW HUIDIGE WERK IN?

“Ik ben huisarts en oprichter van de vereniging Arts en Voeding. Daarbinnen organiseren we landelijke nascholingen voor artsen rondom voeding en ziektebeelden. We richten ons onder andere op overgewicht, diabetes, maag-darmziekten, jonge kinderen en gewrichtsklachten als reuma en fibromyalgie. We geven ook informatiemateriaal uit via een online platform en willen inzicht geven in wat er bekend is over voeding bij bepaalde aandoeningen. Het belangrijkste op dit moment is lobbyen. Zo zijn wij in gesprek met het ministerie van VWS, de huisartsenopleiding, het Nederlands Huisartsen Genootschap (de beroepsvereniging) en zorgverzekeraars om het systeemprobleem rond voeding aan te pakken. Binnen mijn praktijk zie ik gemiddeld 25 patiënten per dag en bij een derde gaat het over voeding- en leefstijl-gerelateerde problemen. Dit zijn onder andere diabetes, overgewicht, een hoge bloeddruk, maar ook chronische vermoeidheid, migraine, astma en eczeem.
Ik leer patiënten anders eten waarbij ik mij richt op onbewerkt, dus eten zonder pakjes en snelle suikers en met zoveel mogelijk groente. Veel ingewikkelder is het ook niet. Ik geef geen adviezen over superfoods en supplementen. Dat is naar mijn idee niet altijd nodig om gezondheidswinst te behalen. Voorheen maakte het mij ongelukkig alleen maar medicatie voor te schrijven. Nu ik mij meer richt op voeding en leefstijl zie ik bij patiënten binnen vier tot zes weken al vermindering van klachten. Je ziet patiënten zoveel verbeteren dat ze medicatie kunnen afbouwen of er zelfs helemaal vanaf komen. Dat geeft een enorme gezondheidswinst en het motiveert zowel de patiënt als mijzelf.”

WAT ZOU U NOG ONDERZOCHT WILLEN ZIEN?

“Ik zou nog veel meer onderzoek op het gebied van voeding willen zien en dan vooral onafhankelijk onderzoek omdat veel onderzoek wordt gefinancierd door de levensmiddelenindustrie. Er is bijvoorbeeld weinig onderzoek rondom chronische vermoeidheid, hoofdpijn en artritis in verband met voeding en leefstijl. Daar zou ik meer over willen weten. Dat geldt eigenlijk voor elk ziektebeeld in combinatie met voeding en leefstijl.”

Reageer op dit artikel