artikel

‘Gezondheidszorg is onbekend met de relatie tussen voeding en gezondheid’

Algemeen

‘Gezondheidszorg is onbekend met de relatie tussen voeding en gezondheid’

De passie van… Hanno Pijl

Naam: Hanno Pijl
Geboortedatum: 4 maart 1959
Woonplaats: Oegstgeest
Functie: Hoogleraar Diabetologie, internist-endocrinoloog bij LUMC

Hoe bent u in de voedingssector terecht gekomen?

‘Ik heb ooit overwogen om voeding te gaan studeren in Wageningen, maar toentertijd leek geneeskunde de beste keuze. Mijn belangstelling voor voeding is lang sluimerend geweest, tot tien jaar geleden: ik las het boek Guns, Germs and Steel van Jared Diamond en dat heeft enorme indruk op me gemaakt. Het beschreef wat de impact van de landbouw is geweest op de maatschappij en de gezondheid. Vanaf dat moment ben ik gefascineerd geraakt door evolutie en eetgedrag in relatie met onze gezondheid en besef ik hoe belangrijk leefstijl is.

Ik vind dat er in de gezondheidszorg vooral een totale onbekendheid is met de relatie tussen voeding en gezondheid. Voeding is vanuit mijn perspectief de belangrijkste risicofactor voor het krijgen van chronische aandoeningen. Ik vind het raar dat hiermee niets wordt gedaan in de studie geneeskunde. Bij diabetes type 2 bijvoorbeeld, ben ik ervan overtuigd dat de ziekte voor negentig procent voorkomen kan worden door gezond te eten en regelmatig te bewegen.’

Wat houdt uw huidige werk in?

‘In de eerste plaats ben ik dokter, internist en endocrinoloog. Ik behandel mensen met hormoonziektes in de breedste zin, waarvan de helft diabetes type 2-patiënten zijn. Daarnaast geef ik vaak les aan artsen en aan algemeen publiek. De lessen gaan allemaal over voeding in verband met gezondheid. Ik zit in de commissie Voeding van de Gezondheidsraad. Samen met Karine Hoenderdos heb ik een boek geschreven voor patiënten met diabetes: Diabetes type 2? Maak jezelf beter. Daarin geven we mensen tips over hoe ze in tien stappen zelf hun gezondheid kunnen verbeteren. Daarnaast zit ik als adviseur in de deelnemersraad van Voeding Leeft, een stichting die het bewustzijn over voeding op ons leven wil vergroten. Een klein deel van mijn tijd besteed ik aan onderzoek. Dat ik daar zo weinig tijd voor heb, vind ik heel jammer, want ik vind onderzoeken bijzonder leuk om te doen.

Wat zou u nog onderzocht willen zien?

‘Ik ga het effect van periodieke onthouding van voedsel bij diabetes type 2 onderzoeken. Er zijn aanwijzingen dat het effect van periodiek vasten enorm gunstig is. In dit onderzoek hoeven mensen het grootste gedeelte van de tijd niet op hun calorie-inname te letten (let wel: ze moeten gezond eten). Slechts een paar keer per maand zullen ze een dag heel weinig eten. Op deze manier zou het misschien gemakkelijker kunnen zijn om hun metabolisme op orde te houden. Mijn verwachting is dat dit beter vol te houden is dan een continue calorierestrictie.

Ik denk dat het ongelofelijk belangrijk is een manier te vinden om mensen ongeraffineerde suikers en gezond, weinig bewerkt voedsel te laten eten. En daar ontstaat een probleem waarvan ik niet denk dat het gemakkelijk op te lossen is. Een fundamentele verandering van het eetpatroon van mensen gaat niet lukken zonder hulp van de overheid. Dat komt omdat de neiging naar het eten van suiker, vet en zout diep in onze evolutionaire ontwikkeling zit. Mensen zijn van nature gedreven die producten te willen hebben, en moeten dus tegen hun eigen biologie vechten. Dat moet je maar net kunnen.’

Reageer op dit artikel