artikel

De praktijk van Carin Bors: ‘Laat voeding je medicijn zijn’

Algemeen

De praktijk van Carin Bors: ‘Laat voeding je medicijn zijn’

Een eigen praktijk voeren kost tijd. Dat kan soms ten koste gaan van het sociale leven en zelfs een enorme impact hebben op je gezondheid. Hoe vind je balans tussen werk en privé? Voeding NU bezoekt diëtisten met een eigen praktijk om te luisteren naar hun ervaringen. Dit keer dronk Voeding NU een kopje koffie bij Carin Bors, natuur-/orthomoleculair diëtist en ervaringsdeskundige in Nuenen. ‘Blijf goed voor jezelf zorgen en plan bewust tijd in voor jezelf en je gezin.’ Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 6.

Na een hartelijk ontvangst in een moderne praktijkruimte in een woonwijk in het mooi plaatsje Nuenen, komt het gesprek snel op ‘een goede slaap’. Een van de redacteuren was wakker geworden van de regen die nacht. Carin ook? ‘Ik hoef maar een kussen aan te raken en ik slaap’, bekent ze. Een goede slaper dus, maar dat geldt niet voor al haar cliënten, weet ze te vertellen. Bij sommigen is het gebrek aan goede nachtrust onderdeel van hun probleem en ze neemt dat dan ook mee in de complete aanpak van de behandeling. In het gesprek wordt duidelijk dat ze een holistische kijk op mensen heeft, die ze in de loop der jaren steeds verder heeft ontwikkeld. Door haar zienswijze rolde ze ook in het vak van diëtist; ze wilde in eerste instantie, vanuit een persoonlijke interesse, meer weten over haar directe omgeving en de factoren die van invloed zijn op haar gezondheid. Voeding hoorde daar onlosmakelijk bij.

Hoe het allemaal begon

Carin ontdekte in haar middelbare-schoolperiode dat ze het leuk vond om met mensen, gezondheid, voeding en koken bezig te zijn. Haar interesse en een innerlijke drive om gezond en fit oud te worden, zorgden ervoor dat ze koos voor de studie Voeding en Diëtetiek. Destijds kon dat nog in Heerlen. Zesentwintig jaar geleden studeerde ze er af. ‘Het was crisistijd in die periode en er waren weinig arbeidsplaatsen voor diëtisten’, verhaalt ze. In eerste instantie vond ze werk in een instituut in Eindhoven voor slankheid en figuurcorrectie. Hoewel ze er veel mensen leerde kennen, vond ze daar niet haar draai. Ze hoefde dan ook niet lang na te denken toen ze in haar dorp Nuenen een diëtistenpraktijk kon overnemen omdat een collega-diëtiste stopte. ‘Dat klinkt heel groot, een praktijk overnemen, maar het komt er eigenlijk alleen maar op neer dat je kenbaar kunt maken dat je als nieuwe diëtiste gaat werken. Je krijgt een entree van de vertrekkende diëtist’, zegt Carin. ‘Je kunt wat cliënten overnemen en aan de artsen in het dorp laten weten dat jij er voortaan bent.’

Kleinschalig begin

Haar eerste praktijk begon Carin heel kleinschalig: op een kamer op de eerste verdieping in het huis van haar ouders in een woonwijk in Nuenen ontving ze haar eerste cliënten. Ze investeerde vooralsnog alleen in haar professionele uitstraling en instrumentarium: een logo, briefpapier, flyers en visite- en afsprakenkaartjes. ‘In het begin kwamen er vooral vrouwen met overgewicht, hoge bloeddruk en diabetes type 2’, zegt Carin. Nu is de aard van de klachten waarmee mensen bij haar komen veel diverser en ziet ze een gemêleerd gezelschap van mannen en vrouwen. Dat komt ook doordat ze zich in de loop der jaren steeds verder heeft verdiept in de orthomoleculaire en natuurgeneeskunde. In de jaren negentig volgde ze hiervoor een aanvullende studie, waarbij ze les kreeg van onder meer apotheker Gert Schuitemaker, hoogleraar Frits Muskiet en natuurgeneeskundige Marijke de Waal. Ook deze studie begon deels weer vanuit een persoonlijke motivatie. ‘Ik was nieuwsgierig naar wat er nog meer mogelijk was met voeding’, zegt ze. ‘Ik ben voeding steeds meer gaan zien als medicijn. Door goed naar de mensen en hun klachten te kijken, blijkt medicatie vaak helemaal niet nodig te zijn’, zegt Carin overtuigend. Door haar holistische aanpak is de behandeling van de problemen van haar cliënten als het in elkaar leggen van een ingewikkelde puzzel. De oorzaak van een voedingsprobleem is vaak niet eenduidig. ‘Het werk lijkt soms wel op dat van een detective’, zegt Carin, die daarbij aangeeft dat ze altijd goed speurt naar de precieze oorzaak van een probleem. Zonder de oorzaak goed te kennen, is een probleem immers niet op te lossen.

Een drukke praktijk

Inmiddels heeft Carin een volle werkweek en een goedlopende praktijk die in de loop der jaren is opgebouwd. Na de relatief kleine investering bij haar ouders, verhuisde ze met haar man een paar keer naar een grotere woning in Nuenen. Daarbij werd steeds gelet op de mogelijkheid om naast de woning een praktijk te beginnen. Twee keer liet ze een garage ombouwen tot aparte praktijkruimte. Daardoor liepen de investeringen wel op, maar ze vindt het belangrijk werk en privé te kunnen scheiden en de cliënten een professioneel ogende omgeving te bieden. ‘Ik heb ook geleerd dat ik goed op mijn tijdsindeling moet letten’, zegt Carin. ‘Ik heb een hekel aan administratie, maar het hoort er wel bij. Hiervoor houd ik voortaan mijn dinsdagen vrij. Bovendien heb ik gemerkt dat het belangrijk is om op tijd te stoppen met werken. Je kunt soms altijd aan het werk zijn, dag en nacht en in het weekend. Dat kan ten koste gaan van je gezondheid en je gezinsleven. Ik heb een duidelijke keuze moeten maken: het weekend echt het weekend houden en op tijd kiezen voor “me-time”.’ Dat betekent ook dat sommige cliënten niet haar voorkeur hebben, bijvoorbeeld cliënten die van heel ver moeten komen en uren moeten reizen. ‘Je moet soms afstand doen van bepaalde cliënten, omdat de consulten beide partijen te veel inspanning kosten. Daarbij vind ik het belangrijk dat ik de mensen in mijn eigen omgeving kan behandelen.’ Ze geeft het voorbeeld van een cliënt die helemaal uit het noorden van Nederland naar haar kwam. ‘Ik vroeg me af of ik dat wel moest doen’, zegt ze. Niet dat ze de cliënt niet wilde behandelen, maar zo veel tijd en inspanning, terwijl er zo veel mensen in de buurt wonen die haar hulp ook kunnen gebruiken. Dit is kenmerkend voor de carrière van Carin: ze heeft op kennis- en cliëntengebied haar kring steeds verder uitgebreid, maar steeds met duidelijke grenzen.

Een eigen praktijk: Waar moet je opletten?

Hoewel haar praktijk goed loopt, ziet Carin het toch als haar grootste uitdaging dat zo te houden. Doordat ze in een kwart eeuw een groot netwerk heeft opgebouwd, weten mensen haar goed te vinden, maar ze realiseert zich dat dat niet vanzelf gaat. ‘Het is erg belangrijk om als ondernemer te blijven denken en goed te kijken hoe de marktwerking is’, weet Carin. Ook de bezoeken aan de plaatselijke (para)medici zijn van belang. Ze zorgt ervoor dat ze in beeld blijft. ‘Daarbij komt dat we sommige zaken niet zelf in de hand hebben, zoals het vergoedingenbeleid dat vastgesteld wordt door de regering. Daar moet je dan weer op inspelen.’
Ze ziet dat er wel meer aandacht komt voor preventie, maar dat de vergoedingen daarvoor nogal tegenvallen. Ze verwijst naar een onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten waarin becijferd is dat preventie door de diëtist geld oplevert in plaats van geld kost. Volgens haar zouden diëtisten veel vaker ingezet moeten worden bij gezondheidsproblemen. Ze vindt het dan ook hoog tijd dat artsen en specialisten meer met diëtisten gaan samenwerken. ‘Het is prima dat ze meer aandacht hebben voor voeding en preventie, maar in plaats van het wiel zelf opnieuw uit te vinden, zouden ze eerst eens bij ons aan kunnen kloppen.’


Naam: Carin Bors (49);
Praktijk: Sinds maart 1992;
Specialisatie: Overgewicht, diabetes, hypo- glykemie, darm-, gewrichts-, spier- en hormonale klachten;
Investering: Circa € 20.000;
Hoogtepunt: Naast de geboorte van onze zoons: goede resultaten, tevreden en gelukkige cliënten en een goedlopende praktijk;
Dieptepunt: In loondienst werken.

DO’S
‘Handel zoals je zelf behandeld zou willen worden. Luister goed naar de cliënt en blijf practise-based en evidence-based werken. De kracht van diëtisten ligt in de tijd en de kennis die ze kunnen besteden aan een goed gesprek en een advies op maat.’

DON’TS
‘Wat je vooral niet moet doen, is handelen op basis van aannames. Je kunt de plank er flink mee misslaan.’

Reageer op dit artikel