artikel

‘Granen- en notendranken gaan soja voorbij’

Algemeen

‘Granen- en notendranken gaan soja voorbij’

De doelgroep van consumenten die het liefst geen producten of dranken consumeren met dierlijke bestanddelen blijft groeien. Het bedrijf Hain Celestial speelt in op deze trend met de introductie van een reeks haverdranken: Oat Dream Original, Chia en Glutenvrij. Dit artikel komt uit de printuitgave van Voeding Nu 6.

 

Roman Steiner,

manager Brands & Business Development, Hain Celestial

 

‘In de categorie veganistische dranken zijn veel trends zichtbaar: eerst was het soja, toen rijst en nu haver. In Amerika, dat zo’n drie jaar voorloopt op Europa, zie je dat het marktaandeel soja hard afneemt. Het ligt nu nog maar op 16%. Dranken op basis van granen en noten nemen die plaats in. Dat gaat in continentaal Europa ook gebeuren. Wij maken een glutenvrije haverdrank en hebben ook een drank met chiazaad in ons segment: Oat Dream Chia combineert het goede vezelgehalte van haver met de “superfood” chia. De reeks Oat Dream-dranken zijn geen zuivelvervangers. Zuivelvrije dranken zijn ooit ontstaan als alternatief voor mensen die lactose-intolerant zijn. Tegenwoordig zijn dit soort dranken mainstream, bedoeld voor consumenten die geen producten afkomstig van dierlijke bron willen drinken. Het is dus echt een kwestie van leefstijl geworden. Plantaardige dranken met toegevoegde eiwitten worden de volgende grote trend. Onder een van onze andere merken, Natumi, hebben we in Duitsland al een haverdrank verrijkt met erwteneiwit op de markt gebracht. De erwtensmaak wordt door klanten van supermarkten waar wij Oat Dream verkopen, niet gewaardeerd. Klanten die zich bewegen in de kanalen voor gezondheidsvoeding staan meer open voor nieuwe of andere smaken. In de Verenigde Staten is bijna driekwart van de plantaardige dranken verrijkt met eiwit, hier gaan wij over een paar jaar ook naartoe. Of het product verantwoord of gezond is, kan ik niet zeggen. We mogen namelijk geen gezondheidsclaims maken. We geloven erin dat consumenten precies weten wat gezond voor ze is. Ze zoeken daarom bijvoorbeeld producten zonder toegevoegde suikers. Onze benadering bij de ontwikkeling van een nieuw product is dat het lekker moet zijn. Gelukkig is havermout van zichzelf al zoet vanwege de koolhydraten, maar de ietwat bittere smaak die er ook in zit moesten we bij de productontwikkeling zien te verminderen. Bij de chiavariant was het een uitdaging om een harmonieuze smaak te bereiken tussen de typische chiasmaak en de zoetheid van haver. Hoe we dat allemaal hebben gedaan? Dat houden we voor onszelf. Aan het product is ook acaciagom, een oplosbare vezel, toegevoegd. Havervezels zijn niet-oplosbaar. Dat is natuurlijk ook wel te corrigeren, maar dan wordt het product onbetaalbaar voor de consument. Niemand wil zes euro betalen voor een pak drinken. Onze drank is een goede combinatie van omega-3 en vezels. Oat Dream is geschikt om zo te drinken en om bij het ontbijt te gebruiken. Omdat haver al een zoete smaak heeft, hoeft er geen suiker aan toegevoegd. Hoewel onze producten voor iedereen zijn, zien we dat ze vooral populair zijn bij gezondheidsbewuste vrouwen. De vraag naar plantaardige voeding zal nog verder groeien, dus er volgen de komende tijd nog meer introducties.’

Yneke Kootstra,

eigenaar van Yneke Kootstra voedingsadvies en leefstijlcoaching

 

‘Deze drank zou je als vervanger van melk willen drinken, wanneer je kiest voor een (meer) plantaardige voeding. En havermout heeft natuurlijk een gezond en hip imago. Wanneer je het vergelijkt met halfvolle melk, wat voor het vetpercentage aardig klopt, is alleen de hoeveelheid calcium vergelijkbaar. Dit water met een kleurtje bevat maar 0,4 g eiwit. Melk bevat 8,5 keer zoveel eiwit, waardoor “echte” zuivel meer verzadigt. In deze “zuivelnep” zitten bijna twee keer zoveel koolhydraten, waarvan meer suikers dan in melk en half zoveel als in cola. Om dit suikerdrankje toch interessant te maken, is er niet alleen calcium aan toegevoegd maar ook vitamine D2 en B12. Vitamine B12 is een logische keuze, omdat het ook aanwezig is in zuivel en bovendien een vitamine is die de mogelijke doelgroep, veganisten en vegetariërs, niet of krap binnenkrijgen. Vitamine D zit niet in melk en uiteraard is er gekozen voor het iets minder werkzame vitamine D2, omdat dit van plantaardige oorsprong is. Vitamine D verhoogt de opname van calcium en het is een vitamine waar een groot deel van de bevolking wel wat extra’s van zou kunnen gebruiken. Er zit per 100 ml ongeveer dezelfde hoeveelheid in als in twee met margarine besmeerde boterhammen. Een dagelijks supplement vitamine D is dan ook handiger als je wat extra’s kunt gebruiken. Kortom, als je goede redenen hebt om geen zuivel te drinken (veganisten of bij ernstige lactose-intolerantie) zou je met dit product je smoothie kunnen aanlengen of je cold-brewed coffee kunnen zoeten.’

Anneke Palsma,

voedingswetenschapper, sportdiëtist en eigenaar van Palsma Sportvoedingsadvies

 

‘Doordat de Oat Dream-producten in de supermarkt te vinden zijn naast het schap met sojadrink, koemelk of geitenmelk, wordt bij de consument de indruk gewekt dat deze dranken geschikt zijn als melkvervanger. De Oat Dream-dranken bevatten echter slechts 0,7 g eiwit per 100 ml, terwijl (halfvolle) melk en sojadrink 3,4 g eiwit per 100 ml leveren. Het koolhydraatgehalte van de haverdranken is met 7,8 g/100 ml bijna twee keer zo hoog als dat van gewone halfvolle melk (3,2 g/100 ml). Het gehalte aan vet, calcium en vitamine B12 van haverdranken komt goed overeen met dat van halfvolle melk en sojadrink, doordat sojadrink en haverdranken verrijkt zijn met calcium en vitamine B12. De haverdranken zijn ook verrijkt met de plantaardige vitamine D2. Deze vitamine D-variant is echter minder goed werkzaam in het menselijk lichaam dan de vitamine D3 die van nature in (halfvolle) melk voorkomt. Het is de vraag of vitamine D2 en calcium uit haverdranken even goed in het lichaam worden benut als vitamine D3 en calcium in melk.
Door het lage eiwitgehalte smaken haverdranken wateriger dan halfvolle melk en sojadrink. Ze zijn qua voedingswaarde vergelijkbaar met andere dranken op basis van granen, zoals spelt- en rijstdrank, en met dranken op basis van noten, zoals hazelnoot- en amandeldrank.
Deze dranken op basis van granen en noten kunnen goed worden gebruikt in eiwitarme gerechten en als vochtaanvulling in eiwitrijke gerechten, maar je krijgt dan ongemerkt wel meer suikers binnen dan met melk of ongezoete sojadrink.’

Reageer op dit artikel