artikel

Column Suzan Tuinier: Sexy beestjes!

Algemeen

Column Suzan Tuinier: Sexy beestjes!

‘Kijk mam, beestjes!’, zegt mijn zoon van zeven. Trots laat hij een potje net gevangen kevers zien. Ik deins achteruit. Ik vind ze vreselijk, die krioelende insecten. Als ik naar ze kijk begint het acuut te kriebelen in mijn nek. Terwijl mijn zoon een ontsnapte kever oppakt en terugstopt in het potje, bedenk ik me dat ik in die enge beestjes zéker geen voedsel zie. Terwijl het dat wel is…

Wat zou me kunnen overtuigen insecten te gaan eten? Duurzaamheid misschien? Ik probeer steeds duurzamer keuzes te maken. Maar zijn insecten een duurzaam alternatief voor vlees? Voor de productie van 1 kilo rundvlees is 25 kilo voer nodig; met diezelfde 25 kilo voer kun je ook meer dan 11 kilo insectenvlees produceren, lees ik in een artikel in Vrij Nederland. Dat klinkt goed!

Volgens Milieu Centraal is de broeikasgasemissie per kilo eiwit van bijvoorbeeld meelwormen vergelijkbaar met die van eieren, kippenvlees en plantaardige vleesalternatieven. Het landgebruik is aanzienlijk lager, maar het energiegebruik per kilo eiwit is zelfs hoger. Wat dat betreft kan ik dus net zo goed kip of eieren eten.

Maar ik ben optimistisch en heb er vertrouwen in dat het in de toekomst lukt om duurzaam insecten te kweken. Stel je voor dat insecten een reëel en verantwoord alternatief worden voor een biefstuk, een stukje kip, varkensvlees of vis. Dan is er nóg een flinke barrière. Ik moet er niet aan denken om ze te eten, ze lijken me gewoon niet lekker!

Dat is best vreemd, want in veel landen in de wereld eten ze met smaak insecten. Meelwormen bij de borrel en sprinkhanen in de rijst. Er zit dus maar een ding op: we moeten insecten sexy maken. Jumbo heeft de eerste stap al gezet door insectenburgers op de markt te brengen. Helaas zijn ze inmiddels niet meer verkrijgbaar. Er is méér nodig!

Stel je voor dat een grote campagne ervoor gaat zorgen dat insecten op de menukaart worden gezet. Overheid en bedrijfsleven slaan de handen ineen. Het Voedingscentrum komt met smakelijke recepten en het factsheet Insecten Eten. En een heuse hunk met een gespierd lijf prijst de Mac Insect aan, met keuze uit de Mac Sprinkhaan en Mac Meelworm.

Wat een mooie toekomstdroom. Ik ben bang dat er nog heel wat moet gebeuren voordat we massaal aan de insecten gaan in Nederland.
Aardappels – groente – insect, komt het er ooit van? Tegen die tijd wil ik ze misschien wel proberen… Als ik maar zeker weet dat ze dood zijn!

Reageer op dit artikel